Antiphospholipid Syndrom and Its Association with Reproductive Losses and Placenta-Mediated Complications: A Comprehensive Study - Soghoyan, A. S. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Данное исследование посвящено антифосфолипидному синдрому (АФС), аутоиммунному заболеванию, характеризующемуся наличием антифосфолипидных антител (АФА) и связанному с различными осложнениями беременности и тромботическими событиями. Исследование охватывает историческую перспективу АФС, освещая его эволюцию с начала XX века до настоящего времени, как значительного системного патологического процесса, влияющего на исходы беременности и тромбофилии. С использованием ретроспективного дизайна исследования были проанализированы истории болезни 15 беременных женщин, перенесших ранние и поздние репродуктивные потери и плацента-ассоциированные осложнения. Проспективное рандомизированное контролируемое исследование оценивало эффективность антитромботической профилактики у беременных женщин с диагностированной тромбофилией. Исследование подчеркивает комплексные осмотры, включая клиническую оценку, лабораторные тесты и инструментальные критерии, для определения влияния АФА на исходы беременности. Результаты подчеркивают распространенность АФА среди 75% участников исследования, с наиболее частыми осложнениями, такими как ранние репродуктивные потери, хроническая плацентарная недостаточность с развитием гипотрофии плода, преэклампсия, преждевременная отслойка нормально расположенной плаценты. Այս հետազոտությունը նվիրված է հակաֆոսֆոլիպիդային համախ-տանիշին (APS), որն աուտոիմուն հիվանդություն է, բնութագրվում է հակաֆոսֆոլիպիդային հակամարմինների (APA) առկայությամբ և նրա հետ կապված հղիության տարբեր բարդությունների և թրոմբոզային պատահարների առաջացմամբ: Հետազոտությունը ներկայացնում է APS-ի պատմությունը ՝ ընդգրկելով նրա էվոլյուցիան 20-րդ դարի սկզբից մինչև մեր օրերը և համարվելով նշանակալի համակարգային հիվանդություն՝ ցույց է տալիս, թե ինչպես է ազդում հղիության ելքերի վրա։ Ռետրոսպեկտիվ ուսումնասիրության նախագծման միջոցով վերլուծվել են 15 հղի կանանց բժշկական պատմություններ, ովքեր ունեցել են վաղ և ուշ վերարտադրողական կորուստներ և պլացենտազուգորդված բարդություններ: Պրոսպեկտիվ պատահականացված վերահսկվող հետազոտությունը գնահատել է թրոմբոֆիլիա ախտորոշված հղի կանանց մոտ հակաթրոմբոզային պրոֆիլակտիկայի արդյունավետությունը։ Հետազոտության մեջ շեշտը դրվել է համապարփակ գնահատումների վրա՝ ներառյալ կլինիկական գնահատումը, լաբորատոր թեստերը և գործիքային չափորոշիչները, որպեսզի որոշվի APA-ի ազդեցությամբ հղիության ելքը:
Keywords: Pregnancy