Витамин D и беременность: современное состояние вопроса - Амбарцумян, Д. М.; Окоев, Г. Г.; Погосян, А. П. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հղի կանայք պետք է դիտարկվեն վիտամին D-ի անբավարարության կամ անբավարարության զարգացման ռիսկի խմբում: Բազմաթիվ ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ վիտամին D-ի ցածր մակարդակը տարածված երևույթ է հղիության ընթացքում: Ապացուցված է հղիության ընթացքում վիտամին D-ի անբավարարության անբարենպաստ ազդեցությունը պերինատալ շրջանում, ինչպես նաև պտղի և նորածնի առողջության վրա՝ առաջացնելով զարկերակային հիպերտենզիա, պրեէկլամպսիա, բակտերիալ վագինոզ, հղիության շաքարային դիաբետ, վիժումներ առաջին եռամսյակում, պտղի ներարգանդային աճի հապաղման համախտանիշ, վաղաժամ ծննդաբերություն, պտղի ոչ բավարար քաշով ծնվելիս, սաղմնային կմախքի ձևավորման խանգարումներ և ոսկրային զանգվածի նվազում: Այնուամենայնիվ, այսօր չկա հղիության ընթացքի և բարդությունների հաճախականության վրա վիտամին D-ի մակարդակի ազդեցության վերաբերյալ միասնական կարծիք։ Վիտամին D-ի անբավարարության դասակարգման համար գոյություն ունի սահմանային մակարդակների լայն փոփոխականություն, որը ցույց է տալիս սահմանային մակարդակների ստանդարտացման կարևորությունը: Վիտամին D-ի պակասի օպտիմալ մակարդակի վերաբերյալ միասնական կարծիք չկա: Անհրաժեշտ են նոր հետազոտություններ, որոնց նպատակն է հղի կանանց մոտ վիտամին D-ի անբավարարության որոշումը և բուժման արձանագրությունների ստանդարտացումը։ Pregnant women should be considered at risk for developing vitamin D insufficiency or deficiency. A wide range of studies have shown that the low level of vitamin D is a common phenomenon during pregnancy. It has been scientifically proven that the deficiency of vitamin D during pregnancy cause the incidence of adverse perinatal, fetal and neonatal outcomes: arterial hypertension, preeclampsia, bacterial vaginosis, gestational diabetes mellitus, miscarriages in the first trimester, fetal growth restriction syndrome, premature birth, low birth weight, disorder embryonic skeletal formation and decreased bone mass. However, today there is no consensus on the effect of vitamin D levels on the nature of pregnancy and the frequency of its complications. There is wide variability in the threshold values used to classify vitamin D deficiency and insufficiency, demonstrating the importance of standardizing thresholds. There is no consensus on the optimal level of vitamin D deficiency.
Keywords: Медицина; Гинекология