Влияние магнитного поля на электронные состояния в нанопластинке CdSe с примесями - Багдасарян, Д. А.; Наапетян, А. А.; Арутюнян, В. А.; Саркисян, А. А.
Исследовано поведение электрона в коллоидной нанопластинке CdSe, со-держащей примесные центры, при наличии аксиального магнитного поля. Вычисления проведены с учётом существенного скачка диэлектрической проницаемости в аксиальном направлении. Получено двумерное уравнение Шрё-дингера с эффективным потенциалом взаимодействия электрона с примесными центрами, локализованными в центральной плоскости нанопластинки. Показано, что с увеличением числа примесей, влияние магнитного поля на уровни энергии электрона ослабевает. Հետազոտվել է էլեկտրոնի վարքը կոլոիդալ, CdSe, բազմախառնուկային կենտրոններ պարունակող նանոթիթեղում, աքսիալ մագնիսական դաշտի առկայության պայմաններում։ Հաշվարկները իրականացվել են հաշվի առնելով դիէլեկտրական թափանցելիության թռիչքաձև փոփոխությունը աքսիալ ուղղությամբ։ Ստացվել է էլեկտրոնի և նանոթիթեղի կենտրոնական հարթությունում տեղայնացված խառնուկային կենտրոնների փոխազդեցության էֆեկտիվ պոտենցիալը իր մեջ ներառող Շրյոդինգերի երկչափ հավասարումը։ Ցույց է տրվել, որ խառնուկների թվի աճին զուգընթաց մագնիսական դաշտի ազդեցությունը էլեկտրոնի էներգիական մակարդակների վրա թուլանում է։ In the presence of the axial magnetic field, the behavior of the electron in the colloidal CdSe nanoplatelet containing multi-impurity centers has been investigated. The calculations have been carried out considering the essential jump of the dielectric constant in the axial direction. The two-dimensional Schrodinger equation with the effective potential of the interaction of electron and impurity centers, localized in the central plane of the nanoplatelet has been obtained. It has been shown that the magnetic field influence on the electron energy levels weakens with increasing the number of impurities.
Keywords: Физика