Особенности прохождения микроволны через двухслойную метаповерхность из проводящих стержней - Оганян, Г.
В двухслойной метаповерхности, состоящей из периодически расположенных стержней, наблюдается сильная дисперсия коэффициента прохождения в микроволновой области спектра. Наблюдаемое явление это результат резонансного взаимодействия микроволны со стержнем, где формируется стоячая волна с аксиальной симметрией, а также эффективного электрического взаимодействия между стержнями соседних слоев. Обнаруженная на эксперименте, кривая зависимости коэффициента прохождения имеет острый пик, что позволяет использовать структуру в качестве полосового фильтра. Обнаружено, что резонансная частота смещается в область низких частот при увеличении длины стержней, их диаметра, а также расстояния между слоями, что открывает возможности управления и контроля микроволны. Երկշերտ մետամակերևույթում, որը բաղկացած է պարբերաբար դասավորված ձողերից, սպեկտրի միկրոալիքային շրջանում տեղի է ունենում հաղորդականության գործակցի ուժեղ դիսպերսիա: Դիտարկվող երեևույթը միկրոալիքային ալիքի ռեզոնանսային փոխազդեցության արդյունքն է ձողի հետ, որտեղ ձևավորվում է կանգուն ալիքը՝ առանցքի սիմետրիայով, ինչպես նաեւ հարակից շերտերի ձողերի միջեւ տեղի ունեցող էլեկտրահաղորդականության էֆեկտիվությունը։ Փորձի ժամանակ հայտնաբերված փոխանցման գործակցի կորի թեքությունը ունի սուր գագաթ, որը թույլ է տալիս նշված կառուցվածքը օգտագործել, որպես գծային ֆիլտր։ Պարզվել է, որ ռեզոնանսային հաճախությունը տեղափոխվում է ցածր հաճախականության շրջան, ձողերի երկարությունը, դրանց տրամագիծը և շերտերի միջև հեռավորությունը մեծացնելու դեպքում, ինչը տալիս է միկրոալիքների կառավարման և վերահսկման լայն հնարավորություն։ In a two-layer meta surface consisting of periodically arranged rods, there is a strong dispersion of the transmission coefficient in the microwave region of the spectrum. The observed phenomenon is the result of the resonant interaction of the microwave with the rod, where a standing wave with axial symmetry is formed, as well as the effective electrical interaction between the rods of adjacent layers. The transmission coefficient curve found in the experiment has an acute peak, which allows the structure to be used as a bandpass filter. It was found that the resonant frequency shifts to the low-frequency region as the length of the rods, their diameter, and the distance between the layer’s increases, which opens up the possibilities of controlling and controlling the microwave.
Keywords: Физика