Исследование возможности производства медицинского изотопа 155Tb на циклотроне С18/18 - Аветисян, Р. В.; Барсегян, А. Г.; Гарибян, Ю. А.; Гюрджинян, А. В.; Керобян, И. А.; Мкртчян, А. А.; Петросян, А. Ю.
Представлены результаты исследований возможности производства изотопа 155Tb, используемого в диагностике и терапии онкологических заболеваний на протонном пучке медицинского циклотрона С18/18. Измерения наведенной активности были выполнены активационным методом с последующим спектрометрическим анализом. В качестве основной мишени использовался природный гадолиний. Для реакций natGd(p,xn)155Tb были выполнены вычисления функций возбуждения посредством теоретических ядерных кодов TALYS 1.96 и EMPIRE 3.2. Измеренные значения поперечных сечений были сравнены как с результатами теоретических вычислений, так и с экспериментальными данными других работ. Полученное в ходе эксперимента значение интегральной активно-сти радионуклида 155Tb было сравнено с результатом, полученным с использова-нием кода TALYS 1.96, а также с опубликованными данными. Աշխատանքում ներկայացված է օնկոլոգիական հիվանդությունների ախտորոշ-ման և բուժման համար օգտագործվող 155Tb բժշկական իզոտոպի արտադրության ուսումնասիրության արդյունքները՝ ցիկլոտրոն C18/18-ի պրոտոնային փնջի միջոցով։ Հարուցված ակտիվության չափումները կատարվել են ակտիվացիոն անալիզի մեթոդով, որին հաջորդել է սպեկտրաչափական անալիզը: Որպես հիմնական թիրախ օգտագործվել է բնական գադոլինիումը։ Կատարվել է գրգռման ֆունկցիաների տեսական հաշվարկներ natGd(p,xn)155Tb ռեակցիաների համար՝ օգտագործելով TALYS 1.96 և EMPIRE 3.2 ծրագրային փաթեթները: Ստացված արդյունքները համեմատվել են տեսական հաշվարկների, ինչպես նաև այլ, մինչ այժմ հայտնի, փորձարարական արդյունքների հետ: Գիտափորձի արդյունքում ստացված 155Tb ռադիոնուկլիդ իինտեգրալ ակտիվությունը համեմատվել է TALYS 1.96 կոդով հաշված տեսական արդյունքի և այլ փորձարարական տվյալների հետ։ The results of studies on the production of the 155Tb isotope, which is used in theranostic applications for oncological diseases, utilizing the proton beam of the medical cyclotron C18/18 are presented. The measurements of the induced activity were carried out using the activation method, followed by spectrometric analysis. Natural gadolinium was used as the main target. Excitation functions were calculated for the natGd(p,xn)155Tb reactions using TALYS 1.96 and EMPIRE 3.2 theoretical nuclear codes. The measured cross-section values were compared with the results of the theoretical calculations as well as with the experimental data from other works. The experimental value of the integral activity of the radionuclide 155Tb was compared with the result obtained with the TALYS 1.96 code and with early published data.
Keywords: Физика