Geology of the Bazoum Horst-Anticlinorium (Northern Armenia):Existing Knowledge Gaps and the Nature of the Southern Boundaryof the Ophiolites - Galoyan, Ghazar (ՀՀ ԳԱԱ)
The Bazoum horst-anticlinorium in Northern Armenia is a unique block-folded structure with complex stratigraphy and a history of multistage magmatism, metamorphism, and tectonics. Despite the various types of research conducted in the different formations of the area, many issues remain controversial or unexplained. The purpose of this article is (1) to highlight the main problems and gaps as a result of more than two years of work, (2) to introduce clarity between rocks of different composition and origin based on complex stratigraphic and tectonic relationships, (3) to present the position and condition of the southern boundary of the horst-anticlinorium through several basic geological cross- sections that will contribute to the creation of a relatively realistic map of this structure. In igneous rocks, detailed petrological (with precise geochemical support), and in associated sediments age (yet only paleontological) research will contribute to the differentiation of syn-ophiolitic and post-ophiolitic formations. In particular, the question of the existence of the “Deghnaget suite”, and the review of its distribution scale have gained importance, not only in the southeast, in the parts associated with ultrabasic rocks, but also in the western parts of this horst, which was almost neglected until now. Հյուսիսային Հայաստանում Բազումի հորստ-անտիկլինորիումը եզակի բլոկածալքավոր կառույց է՝ բարդ շերտագրությամբ, բազմափուլ մագմատիզմի, մետամորֆիզմի եւ տեկտոնիկայի պատմությամբ: Չնայած այստեղ առկա տարատեսակ առաջացումներում նախկինում տարված տարաբնույթ հետազոտություններին՝ բազմաթիվ հարցեր շարունակում են մնալ վիճահարույց կամ չլուսաբանված։ Սույն հոդվածի նպատակն է վերհանել հիմնական խնդիրներն ու բացերը, հստակություն մտցնել տարբեր կազմի ու ծագման ապարների միջեւ՝ ելնելով ստրատիգրաֆիական ու տեկտոնական բարդ փոխհարաբերություններից։ Մի քանի բազային երկրաբանական կտրվածքների միջոցով ներկայացնել հորստանտիկլինորիումի հարավային սահմանագծի դիրքն ու վիճակը, որը կնպաստի հետագայում այս կառույցի, համեմատաբար իրատեսական քարտեզի կազմմանը։ Մագմատիկ ապարներում ճշգրիտ երկրաքիմիական հենքով պետրոլոգիական, նաեւ զուգորդվող նստվածքներում հասակային (դեռեւս միայն հնէաբանական) մանրակրկիտ հետազոտությունները կնպաստեն սին-օֆիոլիտային ու հետօֆիոլիտային ֆորմացիաների տարբերակմանը։ Մասնավորապես, «Դեղնագետի շերտախմբի» գոյության հարցն ու տարածման մասշտաբների վերանայումը կարեւորությունն են ստացել ոչ միայն հարավ-արեւելքում՝ ուլտրաբազիտների հետ ասոցիացվող մասերում, այլեւ՝ սույն հորստի արեւմտյան մասերում, որը գրեթե անտեսված էր մնացել։ Базумский горст-антиклинорий в Северной Армении представляет собой уникальную глыбовую складчатую структуру со сложной стратиграфией и историей многоэтапного магматизма, метаморфизма и тектоники. Несмотря на различные виды исследований, проводимых в разных формациях территории, многие вопросы остаются спорными или необъяснимыми. Целью данной статьи является: (1) выделение основных проблем и пробелов в результате более чем двухлетней работы; (2) внесение ясности между породами различного состава и происхождения на основе сложных стратиграфических и тектонических взаимосвязей; (3) представление положения и состояния южной границы горст-антиклинория через несколько основных геологических разрезов, что будет способствовать созданию относительно реалистичной карты этой структуры. В магматических породах детальные петрологические (с точным геохимическим обоснованием) и возрастные исследования сопутствующих отложений (пока только палеонтологические) будут способствовать дифференциации син-офиолитовых и постофиолитовых формаций. В частности, вопрос о существовании «дегнагетской свиты» и рассмотрение масштабов ее распространения приобрели актуальность не только на юго-востоке, в частях, связанных с ультраосновными породами, но и в западных частях этого горста, которым до сих пор почти пренебрегали.
Keywords: Geology