Ապօրինի ծագում ունեցող գույքի բռնագանձման պահանջի վերաբերյալ վճռի կայացման առանձնահատկությունները - Խաչատրյան, Մերի (ՀՀ ԳԱԱ)
ՀՀ իրավական համակարգում ներդրված առանց մեղադրական դատավճռի գույքի բռնագանձման ինստիտուտը ենթադրում է քաղաքացիական դատավարության կարգով ապօրինի ծագում ունեցող գույքի բռնագանձման պահանջի քննություն, որի նպատակը հանցավորության եւ կոռուպցիայի դեմ պայքարն է։ Գույքի օրինական ծագումը չհաստատվելու դեպքում գույքը կարող է բռնագանձվել հօգուտ պետության մեղադրական դատավճռի, ընդհուպ հարուցված քրեական գործի բացակայության պայմաններում, ինչը առաջ է բերում մի շարք հիմնահարցեր։ Ավելին, ՀՀ սահմանադրական դատարանում քննվում է «Ապօրինի ծագում ունեցող գույքի բռնագանձման մասին» ՀՀ օրենքի սահմանադրականության հարցը, իսկ դատական պրակտիկան գտնվում է ձեւավորման փուլում։ The institution of non-conviction-based asset confiscation, introduced in the legal system of the Republic of Armenia, involves the examination of claims regarding the confiscation of property of illegal origin in civil proceedings. This measure aims to combat crime and corruption. If the legal origin of the property is not confirmed, the property can be confiscated in favor of the state without a guilty verdict, even in the absence of a criminal case. This has raised several issues. Furthermore, the Constitutional Court of the Republic of Armenia is reviewing the constitutionality of the “Law of the Republic of Armenia on the Confiscation of Property of Illegal Origin,” and judicial practices are currently being established. Введенный в правовую систему Республики Армения институт конфискации имущества без вынесения обвинительного приговора предполагает рассмотрение исков о конфискации имущества незаконного происхождения в порядке гражданского судопроизводства. Эта мера направлена на борьбу с преступностью и коррупцией. Если законное происхождение имущества не подтверждено, имущество может быть конфисковано в пользу государства без обвинительного приговора, даже при отсутствии возбуждения уголовного дела, что поднимает ряд ключевых вопросов. Более того, Конституционный суд Республики Армения проверяет конституционность «Закона Республики Армения о конфискации имущества незаконного происхождения», и в настоящее время судебная практика находится в стадии формирования.
Keywords: Իրավագիտություն