Identity and Value Orientations in Armenian Youth in the Context of Existential-Humanistic Approach - Berberyan, Asya; Gevorgyan, Srbuhi; Tepanyan, Satenik; Berberyan, Hermine (ՀՀ ԳԱԱ)
The article presents research on personal identity and value orientations in Armenian youth. The study explores the various definitions of the identity phenomenon as well as the concept of personal identity status. The article provides insight into the conditions of identity development and the role of values and value orientations in its formation. Personal identity is subjectively perceived as the identity and continuity of personality. The process of personality development involves the integration and differentiation of values and value orientations. The goal of the current study was to investigate the relationship between statuses of personal identity and value orientations in Armenian youth. To achieve this goal, a study was conducted among 60 Armenian students. The relevance of our study is due to the significance of the problem of personal identity and dominating value orientations in youth, which reflect the dynamics of the development of society. The results of the study allowed us to identify differences in the specific characteristics of value orientations in subjects with different statuses of personal identity. It was confirmed that the expressiveness of value orientations varies among the subjects depending on the status of personal identity. Հոդվածում ներկայացված են հայ երիտասարդների անձնային ինքնության և արժեքային կողմնորոշումների վերաբերյալ հետազոտության արդյունքները: Հետազոտությունն ուսումնասիրում է ինքնության երևույթի տարբեր սահմանումները, ինչպես նաև անձնային ինքնության կարգավիճակի հայեցակարգը: Հոդվածը պատկերացում է տալիս ինքնության զարգացման պայմանների և արժեքների և արժեքային կողմնորոշումների դերի մասին դրա ձևավորման գործում: Անձնային ինքնությունը սուբյեկտիվորեն ընկալվում է որպես անձի ինքնություն և շարունակականություն: Անհատականության զարգացման գործընթացը ներառում է արժեքների և արժեքային կողմնորոշումների ինտեգրում և տարբերակում: Ընթացիկ հետազոտության նպատակն էր ուսումնասիրել հայ երիտասարդների անձնային ինքնության կարգավիճակների և արժեքային կողմնորոշումների միջև կապը: Այս նպատակին հասնելու համար ուսումնասիրություն է անցկացվել 60 հայ ուսանողների շրջանում։ Սույն ուսումնասիրության արդիականությունը պայմանավորված է երիտասարդության շրջանում անձնային ինքնության և արժեքային կողմնորոշումների խնդրի կարևորությամբ, որոնք արտացոլում են հասարակության զարգացման շարժը: Հետազոտության արդյունքները թույլ տվեցին բացահայտել արժեքային կողմնորոշումների առանձնահատկությունների տարբերություններն անձնային ինքնության տարբեր կարգավիճակ ունեցող առարկաների մեջ: Հաստատվեց, որ արժեքային կողմնորոշումների արտահայտչականությունը սուբյեկտների միջև տատանվում է` կախված անձնային ինքնության կարգավիճակից: В статье представлены исследования личностной идентичности и ценностных ориентаций армянской молодежи. В исследовании рассматриваются различные определения феномена идентичности, а также понятие статуса личностной идентичности. Дается представление об условиях развития идентичности и роли ценностей и ценностных ориентаций в ее формировании. Личностная идентичность субъективно воспринимается как тождество и непрерывность личности. Процесс развития личности предполагает интеграцию и дифференциацию ценностей и ценностных ориентаций. Целью настоящего исследования было изучение взаимосвязи между статусами личностной идентичности и ценностными ориентациями армянской молодежи. Для достижения этой цели было проведено исследование с участием 60 армянских студентов. Актуальность нашего исследования обусловлена значимостью проблемы личностной идентичности и доминирующих ценностных ориентаций молодежи, которые отражают динамику развития общества. Результаты исследования позволили выявить различия в особенностях ценностных ориентаций у испытуемых с разными статусами личностной идентичности. Подтверждено, что выраженность ценностных ориентаций варьируется у испытуемых в зависимости от статуса личностной идентичности.
Keywords: Psychology