Առնետի միոմետրիումի ռիթմավար շրջանների ինքնաբուխ էլեկտրական ակտիվության բնութագրերի իդենտիֆիկացումը - Չիբուխչյան, Ռ. Գ.; Ղազարյան, Ք. Վ.; Հունանյան, Ն. Գ.; Մկրտչյան, Ա. Վ.; Փիլիպոսյան, Տ. Ա.; Մկրտչյան, Հ. Խ.; Տրոֆիմովա, Յ. Յ.; Մանվելյան, Լ. Ռ. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ոչ հղի առնետների մոտ ուսումնասիրվել է միոմետրիումի ռիթմավար շրջանների (արգանդափողերի ձվարանային և ցերվիկալ շրջաններ, արգանդի մարմին) ինքնաբուխ էլեկտրական ակտիվությունը՝ գործողության պոտենցիալի բռնկումների տեսքով: Էլեկտրաֆիզիոլոգիական ուսումնասիրություններով նորմայում, միաժամանակյա գրանցման պայմաններում, անցկացվել է վերը նշված շրջանների սպայկերի ընդհանուր բնութագրերի (հաճախականություն, ամպլիտուդա, պիկի աճի միջին արագություն, պիկի աճի տևողություն, լայնքի կես) վերլուծություն: Եզրակացություն է արվել, որ միոմետրիումի ձվարանային շրջանի ակտիվության պարամետրերի մեծությունները զգալիորեն տարբերվում են միմյանց համարժեք մյուս երկու ռիթմավար շրջանների ակտիվությունների բնութագրերի ցուցանիշներից: Исследована спонтанная электрическая активность в виде вспышек потен-циалов действия из ритмогенных областях миометрия небеременных крыс (овариальная и цервикальная зоны маточных труб, тело матки). Комплексными электрофизиологическими и морфогистохимическими исследованиями проведен анализ основных характеристик спайков при одновременной регистрации из отмеченных активных областей в норме (частота, амплитуда, средняя скорость нарастания пика, продолжительность нарастания пика, половина ширины). Делается вывод о значительной разнице величин параметров активности овариального локуса миометрия по сравнению с близкими друг к другу показателями характеристик активности двух других ритмогенных областей. Spontaneous bursts of action potential occurring in the ovarian and cervical horn areas as well as in uterine corpus were investigated in non-pregnant rats. The main characteristics of spikes registered simultaneously from the selected active regions under normal conditions – the frequency, amplitude, rise-rate, rise-time and half-width of peaks, were analyzed by electrophysiological studies. It is concluded that there is a significant difference between the values of activity parameters in the ovarian horn area and two other pacemaker areas localized rather close to each other.
Keywords: Ֆիզիոլոգիա