Total synthesis of colchicine alkaloids - Du, Yi; Malkov, Andrei V. («Գիտություն» հրատ.)
Կոլխիցինը հայտնի փսևդոալկալոիդ է, որը լայնորեն կիրառվում է բժշկության մեջ մնի շարք հիվանդությունների բուժման համար, այդ թվում` հոդատապի, արթրիտի, իմունային հիվանդությունների և այլն։ Նա հնարավորություն ունի արգելակելու քաղցկեղային բջիջների աճը, սակայն թունավոր է նաև առողջ բջիջների համար։ Դա է պատճառը, որ քիմիաթերապիայում կիրառում են կաթնասունների բջիջների համար պակաս թունավոր դեմեկոլցինը, որում ամինախմբի ացետիլ խումբը փոխարինված է մեթիլ խմբով։ Ակնարկում կատարված է կոլխիցինի և տարբեր կոլխինոիդների նոր ածանցյալների նպատակաուղղված սինթեզի եղանակների, այլընտրանքային մոտեցումների խոր վերլուծություն։ Այն օգտակար կլինի նմանատիպ կառուցվածք ունեցող միացությունների թերապևտիկ ազդեցությամբ օժտված նյութերի սինթեզի համար։ Колхицин является хорошо известным псевдоалкалоидом, который широко применяется для лечения подагры, иммуноопосредованных заболеваний и псориа-тического артрита. Он обладает потенциалом ингибировать рост раковых клеток, но оказался токсичным для нормальных клеток. В химиотерапии используется менее токсичный для клеток млекопитающих демеколцин, в котором ацетильная группа в аминогруппе заменена на метильную. В обзоре осуществлен анализ разнообразных подходов, направленных на синтез колхицина и новых производных колхиноидов, которые могут обладать потенциальным терапевтическим действием.
Keywords: Органическая химия