Կանխենթադրութային հենքի ձևավորման հասարակական- մշակութային նախադրյալները - Թովմասյան, Հ. Ժ. (Մանկավարժ հրատ․)
Հայտնի է, որ մարդը դառնում է անհատ և խոսող անհատ հասարակայնացման արդյունքում: Հասարակայնացումը մարդուն հասարակության մեջ ներառելու մշակութային գործընթաց է, որտեղ մարդը յուրացնում է այն գիտելիքներն ու պատկերացումները, որոնք բնորոշ են տվյալ ազգային-մշակութային հանրությանը: Այս գործընթացը ձևավորում է մարդու լեզվական գիտակցությունը, որը իրականում կանխենթադրութային հենքի ձևավորման գործընացն է: Կանխնթադրութային հենքը խոսող անհատի գիտելիքներն ու պատկերացումներն են, որոնցից նա օգտվում է խոսելիս: Կանխնթադրութային հենքը ազգային-մշակութային առումով նշույթավորված է, քանի որ գիտակցությունը և հետևավաբար կանխենթադրութային հենքը ձևավորող գիտելիքներն ու պատկերացումները կրում են այն ազգի և մշակույթի դրոշմը, որի ներքո իրականացել է տվյալ խոսող անհատի հասարակայնացումը: Как известно, человек становится личностью и говорящей личностью в процессе социализации. Социализация есть культурологический процесс внедрения человека в социум, где человек впитывает знания и представления присущие данному национально-культурному обществу. Этот процесс формирует языковое сознание человека, что на самом деле есть процесс формирования пресуппозиционной базы говорящей личности. Пресуппозиционная база суть знаний и представлений говорящей линости, которыми он оперирует в процессе говорения. Пресуппозиционая база всегда национально-культурно маркирована, так как знания и представления, формирующие сознание и тем самым и пресуппозиционную базу, есть результат того народа и той культуры, сквозь призму которой прошел процесс социализации говорящей линости. As known, a human being becomes an individual and a speaking individual in the process of socialization. Socialization is a cultural process of immerging a human being into the society, where he/ she absorbs the knowledge and ideas inherent in the given national-cultial community. This process shapes the linguistic consciousness of the human being, that is actually the process of shaping the presupposition base of the speaking individual. The presupposition base is the bulk of knowledge and ideas of the speaking individual which he/ she makes use of in speech. The presupposition base always bears the national-cultural imprint of the given society since the knowledge and ideas that shape the consciousness and thus the presupposition base are the output of the nation and culture within which the speaking individual was socialized.
Keywords: Մշակույթ