Արտակարգ իրավիճակներում աշխատող լրագրողի հոգեբանական պաշտպանության մեխանիզմները - Մարկոսյան, Դ. Հ. (Մանկավարժ հրատ․)
Արդի ժամանակահատվածում, երբ բնական և տեխնածին աղետների թվին կտրականապես ավելացել են նաև պատերազմներն, ահաբեկչություններն ու հանրահավաքային շարժումներով հեղափոխություններ իրականացնելն և սեփական իրավունքներին տեր կանգնելու վճռականությունը, լրագրողի առանց այն էլ բարդ ու վտանգավոր աշխատանքն էլ ավելի էքստրեմալ բնույթ է ստանում: Եվ, այդ իմաստով, շատ կարևոր է, որպեսզի լրագրողը ծանոթ լինի ինչպես ամբոխի հոգեբանությանն, այնպես էլ խուճապի ժամանակ նրանից պաշտպանվելու տարրական կանոններին: Հոդվածում մանրամասն ներկայացրել են հնարավոր վտանգները և դրանց դեպքում լրագրողի հնարավոր գործողությունները: В настоящее время, когда к природным и техническим катаклизмам прибавились войны, терроризм и революции, совершаемые посредством митинговых движений, а также решительность человеческих действий по защите собственных прав, и без того нелегкая работа журналиста приобретает еще более экстремальный характер. В этом смысле очень важно, чтобы журналист был знаком как с психологией толпы, так и с правилами безопасности, применяемыми в случае паники в местах большого скопления людей. В статье подробно представлены существующие риски, а также алгоритмы возможных действий журналиста в случае опасности. Аt the present time, when wars, terrorist attacks, coup attempts through rallies and determination to stand up for one’s rights have added to natural and man-made disasters, the dangerous and hard work of journalists is becoming even more hazardous and risky. In this sense, it is very important that a journalist be familiar with the psychology of the crowd, as well as with the basic rules to defend from it in times of panic. The author presents in detail the possible threats and journalists’ actions and response to them.
Keywords: Հոգեբանություն