Արարատյան հարթավայրի աղուտ հողերի ծագումնաբանական առանձնահատկությունները և բարելավումը - Կրոյան, Ս. Զ. (Մանկավարժ հրատ․)
Արարատյան հարթավայրի աղուտ հողերը բնութագրվում են փոշիացած կառուցվածքով, օրգանական նյութերի և հատկապես հումուսի քիչ քանակությամբ, կրի մեծ պարունակությամբ, ունեն ծանր մեխանիկական կազմ և միջավայրի հիմնային ռեակցիա: Հողերի կլանող կոմպլեքսը հագեցած է փոխանակային նատրիումի միացություններով, գրունտային ջրերը ուժեղ հանքայնացված են, իսկ հողերի վերին հորիզոններում աղերի ընդհանուր պաշարը բավականին մեծ է: Աղուտ հողերի բարելավման և բերրիության բարձրացման համար անհրաժեշտ է կառուցել հորիզոնական և ուղղահայաց ցամաքուրդային ցանց, ինչը կնպաստի գրունտային ջրերի մակարդակի իջեցմանը: Այս հողերի քիմիական բարելավման համար անհրաժեշտ է օգտագործել 1% -անոց ծծմբական թթու և երկաթարջասպ: Հողերի բերրիության բարձրացման և հատկապես երկրորդային աղակալման պրոցեսը կանխարգելելու համար անհրաժեշտ է օգտագործել մեծ քանակությամբ օրգանական և հանքային պարարտանյութեր, միաժամանակ կիրառելով ցանքաշրջանառություն խոտաբույսերի գերակշռությամբ: Солончаки Араратской равиины характеризуются пылеватой структурой, малым содержанием органических веществ и гумуса, содержат значительное количество известняка, имеют тяжелый механический состав и щелочную реакцию среды. Поглотительный комплекс почвы насыщен обменным натрием. Грунтовые воды также сильно засолены. В верхних горизонтах почвы общий запас солей довольно большой. Для улучшения и повышения плодородия засоленных почв необходимо создание горизонтальной, вертикальной и комбинированной дренажной сети, что будет способствовать снижению уровеня грунтовых вод. Для мелиорации солончаков необходимо также применять 1%- ный раствор серной кислоты и железный купорос. Для повыщения плодородия и предотвращения вторичного засоления почвы необходимо также использовать большие дозы минеральных и органических удобрений, провести севооборот с применением травянистых растений. Ararat valley s one of the major agricultural areas of the country where about 30 thousand hectares are covered by solonchaks. So studies show that salt marshes of Ararat valley are characterized by spraying structure, low content of organic substances and humus, as contains a significant amount of the limestone and have a heavy mechanical texture and alkaline reaction environment. Absorbent complex of soil is saturated with exchangeable sodium. In the upper soil horizons the total stock of salt is pretty big. To improve and increase the fertility of saline soils it is necessary to create horizontal, vertical, and combined drainage network, which will help reduce the level of groundwater. Iron sulfate and 1 % sulfuric acid should be also used for the reclamation of saline soils. For improving fertility and preventing secondary salinization of the soil is also recommended to use large amounts of mineral and organic fertilizers, realize crop rotation using herbaceous plans.
Keywords: Աշխարհագրություն