Исследование релаксационных процессов в полиэтиленах высокого и низкого давлений - Саркисян, С. С. (Մանկավարժ հրատ․)
Методом диэлектрической спектроскопии исследованы релаксационные процессы в полиэтиленах высокого(ПЭВД) и низкого(ПЭНД) давлений в широком температурном (123÷423К) и частотном (102 ÷105Гц) интервалах. Из полученных температурно-частотных зависимостей диэлектрических потерь (tgδ) и проницаемостей (ε՛), были выявлены области релаксации в ПЭВД при температурах 171; 238; 303 и 359,5К (f=1кГц), а в ПЭНД – 183; 282 и 358К (f=5кГц). Были рассчитаны энергии активации наблюдаемых релаксационных процессов, а также установлены зависимости обнаруженных релаксационных областей от молекулярных структур исследованных полиэтиленов. Դիէլեկտրիկական մեթոդով ուսումնասիրվել են ռելաքսացիային պրոցեսները բարձր (ԲՃՊԷ) և ցածր(ՑՃՊԷ) ճնշումային պոլիէթիլեններում (123÷423К) ջերմաստիճանային և (102 ÷105Հց) հաճախականությունների տիրույթներում: Ստացված դիէլեկտրիկական կորուստների (tgδ) և թափանցելիության (ε՛ ) կախվածություններից բացահայտվել են ռելաքսացիային տիրույթները ԲՃՊԷ-ում 171; 238; 303 և 359,5К (f=1Կհց), իսկ ՑՃՊԷ-ում` 183; 282 և 358К (f=5Կհց) ջերմաստիճաններում: Հաշվվել են դիտարկված ռելաքսացիային պրոցեսների ակտիվացման էներգիաները, ինչպես նաև հաստատվել դիտված ռելաքսացիայի տիրույթների կախվածությունը հետազոտվող պոլիէթիլենների մոլեկուլյար կառուցվածքից: The relaxation processes in polyethylenes of high (HPPE) and low (LPPE) pressure in a large temperature (123÷423К) and frequency (102 ÷ 105Hz ) ranges have been studied by the method of a dielectric spectroscopy. According to the received temperature frequency profiles of dielectric losses (tgδ) and permittivity (ε՛), the relaxation areas of HPPE were found at temperatures 171; 238 ; 303 and 359,5K (f = 1 kHz ), and LPPE - 183; 282 and 358K (f = 5 kHz ).It was found that the observed relaxation behavior characteristics of both types of polyethylene are associated with their molecular structures.
Keywords: Физика