Морфофункциональные изменения органов и тканей heterakis gallinarum (GMELIN, 1790) после применения антигельминтика медамин (БМК) - Асатрян, А. М.; Мангасарян, Р. Г. (Մանկավարժ հրատ․)
На основании проведенных микроморфологических и гистохимических исследований можно констатировать, что препарат БМК в терапевтической дозе 100мг/кг, введеный перорально однократно цыплятам, спонтанно зараженным гетеракидозом, обладает определенным нематодоцидным действием. Однако следует заметить, что действие данного антигельминтика на гетеракисов не настолько велико, чтобы привести к быстрой и эффективной дегельминтизации цыплят. Как показал опыт, действие БМК направлено главным образом на покровные ткани и пищеварительную систему данного вида гельминтов. Միկրոմորֆոլոգիական և հիստոքիմիական ուսումնասիրու-թյուններից պարզվել է, որ BMK-ի պատրաստուկը 100 մգ/կգ թերապևտիկ դոզայով՝ պերորալ մեկ անգամ, չունի արտահայտված հակահելմինթային ազդեցություն և ամբողջովին չի ազատում ճտերին հետերաքիսներից: Ստացված արդյունքները ցույց են տվել, որ BMK-ի ազդեցությունը ուղղված է հիմնականում նեմատոդի ծածկույթային հյուսվածքի և մարսողական համակարգի ու ավելի քիչ նրա վերարտադրման համակարգի վրա: Սակայն հետերաքիսի օրգանների և համակարգերի ախտաբանական երևույթները չի կարելի համարել անդարձելի: Undertaking micromorphological and hystochemical investigations it was found that a therapeutical dose 100 mg/kg of anthelminthic BMK once introduced to chicken per os doesn’t possess a marked heteracocide effect and doesn’t lead to full dishelminthisation of birds. The experiment showed that the work of BMK is mainly directed at the cover tissues and to digestion system of nematodes of this very species and in less degree – at their reproductive system. Howewer pathological phenomenon in all organs and systems of heteracises can’t be considered unturned.
Keywords: Биология