Изменение личности при посттравматическом стрессовом расстройстве - Гамбарян, А. А. (Մանկավարժ հրատ․)
Հոդվածում ներկայացվում է մարտական գործողությունների մասնակիցների անձնային փոփոխությունների վերլուծությունը: Հետազոտությունները ցույց տվեցին, որ տրավման կարող է բերել ոչ միայն հետտրավմատիկ խանգարումների, այլ նաև անձի փոփոխությունների հետ կապված ախտանիշների: Հաստատված է, որ անձի փոփոխությունների կորիզը, դառնում է թշնամանքը, թերահավատությունը արտաքին աշխարհի հանդեպ, դատարկության զգացումը, եւ հուսահատությունը, անընդհատ փոփոխվելու զգացումը, տագնապի բարձր աստիճանը եւ սուբյեկտիվ հսկողության ցածր մակարդակ: Ներկայացվել են անձի հետտրավմատիկ փոփոխությունները մարտական ՀՏՍԽ-ի ժամանակ: The analysis of the changes of personality of the participants of battle actions is presented in the article. It is shown that the traumatic influence may bring not only to the symptoms of PTSD but to the symptoms connected with changes of personality. It is established that hostility, distrustfulness to the surrounding, feeling of spiritual bankruptency and hopelessness, permanent feeling of changeability, high level of anxiety and low level of surplus control become the nucleus of the changes of personality. The description of post-traumatic changes of the personality while battle PTSD has been presented.
Keywords: Հոգեբանություն