The problems of studying the epic “Koroglu” and Armenia - Ramazyan, Samvel (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
«Քյոռօղլի» էպոսը, XVII դ. ստեղծագործություն լինելով, թյուրքական մյուս էպոսների համեմատ իր տարածվածության տեսակետից աննախադեպ է: Էպոսի առաջին գրառումն իրականացվել է Պատմական Հայաստանի տարածքում ազգագրագետ Ի. Շոպենի կողմից 1830-ական թթ. Ռուսական կայսրության Հայկական մարզում: Հետագայում իրանական Ատրպատականում Ա. Խոձկոյի գրառած և 1842 թ. հրատարակված առաջին ամբողջական տարբերակում առկա են հայության հետ կապված մանրամասներ ու դրվագներ, որոնք, սակայն, ժամանակին պատշաճ չեն ուսումնասիրվել: Эпос «Кёроглы» («Кёроглу»), будучи произведением XVII века, по сравнению с другими тюркскими эпосами, беспрецедентен с точки зрения своего распространения. Самая первая запись эпоса была сделана этнографом И. Шопеном на территории исторической Армении – в Армянской области Российской империи, в 1830-х гг. Позже, в записанной А. Ходзько в иранском Азербайджане (Атурпатакан) и опубликованной в 1842 г. первой полной версии были отражены детали и эпизоды, связанные с армянством, которые, однако, в свое время не были должным образом изучены.
Keywords: Philology; Folklore