On the Perspectives of Armenian-Azerbaijani Peace Agreement and Some Security Issues - Hovyan, Vahram (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
The paper aims to analyze the prospects of peace in South Caucasus after the aggression launched against Artsakh in September of this year and the violent displacement of the Armenian population from there. In spite of the recent exchange of prisoners, the policy of Azerbaijan conducted in the last 30 years does not inspire great optimism from the viewpoint of establishment of stable peace in the region. “Zangezur corridor” continues to stay in the Turkish-Azerbaijani agenda. The implementation of that idea can be prevented by deepening the cooperation with Iran in the sphere of communication infrastructures, particularly, by the construction of Iran-Armenia railroad. Հոդվածը նպատակ է հետապնդում վերլուծել խաղաղության հեռանկարները Հարավային Կովկասում այս տարվա սեպտեմբերին Արցախի դեմ սանձազերծված ագրեսիայից և այնտեղից հայ բնակչության բռնի տեղահանությունից հետո։ Չնայած վերջերս տեղի ունեցած գերիների փոխանակմանը, վերջին երեսուն տարում Ադրբեջանի վարած քաղաքականությունը մեծ լավատեսություն չի ներշնչում տարածաշրջանում կայուն խաղաղության հաստատման առումով։ «Զանգեզուրի միջանցքը» շարունակում է մնալ թուրք-ադրբեջանական օրակարգում։ Այդ գաղափարի իրականացումը կարելի է կանխել հաղորդակցային ենթակառուցվածքների ոլորտում Իրանի հետ համագործակցության խորացմամբ, մասնավորապես Իրան-Հայաստան երկաթուղու կառուցմամբ ։ Цель статьи – анализировать перспективы мира на Южном Кавказе после развязанной в сентябре сего года против Арцаха агрессии и насильственного перемещения армянского населения оттуда. Несмотря на то, что на днях был произведен обмен пленными, проводимая Азер- байджаном в последние 30 лет политика не внушает большого оптимизма с точки зрения установления стабильного мира в регионе. «Зангезурский коридор» продолжает оставаться в турко- азербайджанской повестке дня. Осуществление этой идеи можно предотвратить углублением сотрудничества с Ираном в сфере коммуникационных инфраструктур, в частности, сооружением железной дороги Иран-Армения.
Keywords: Security and challenges