Armenia's Innovation Output: What Should We Do? - Tadevosyan, Ruzanna (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
In the paper, the indicators characterizing the innovation output of RA have been studied and analyzed, particularly patent applications, utility models, trademarks, high-tech exports, ICT services exports, and several other indicators typical to creative activity. Armenia is generally in a better position with innovation output than in innovation input. However, in the past, the RA innovation input/innovation output ratio, or in other words, efficiency, was higher. Most indicators characterizing the output have an increasing tendency, however, the number of patent applications has decreased in recent years. At the same time, the number of patent applications registered in the USA by the RA residents is increasing. If the trend continues, it is possible that in the RA, as in several developed European countries, the number of patent applications registered in the national patent office will be significantly less than those registered in the USA. The analysis shows that in recent years there is a tendency to decrease the number of aggregate patent applications of the RA residents. The study of international experience shows that innovation vouchers are widely used in many countries to encourage patenting and innovation activities in general, so policymakers in this direction in the RA should also consider the possibilities of using this tool. Հոդվածում ուսումնասիրվել և վերլուծվել է ՀՀ ինովացիոն արդյունքը բնութագրող ցուցանիշները, մասնավորապես՝ արտոնագրային հայտերի, օգտակար մոդելների, ապրանքանիշների, բարձր տեխնոլոգիական ապրանքների արտահանման, ՏՀՏ ծառայությունների արտահանման և ստեղծարար գործունեությունը բնութագրող մի շարք այլ ցուցանիշները։ Ընդհանուր առմամբ ՀՀ-ն ըստ ինովացիոն արդյունքի ավելի լավ դիրքերում է, քան ինովացիոն ռեսուրսներով։ Սակայն նախինում ՀՀ ինովացիոն ռեսուրսներ/ ինովացիոն արդյունք հարաբերակցությունը կամ այլ կերպ ասած արդյունավետությունը ավելի բարձր էր։ Արդյունքը բնութագրող ցուցնիշների մեծ մասը աճման միտում ունի, սական արտոնագրային հայտերի թիվը վերջին տարիներին որոշակիորեն նվազում է։ Միևնույն ժամանակ աճում է ՀՀ ռեզիդենտների կողմից ԱՄՆ-ում գրանցված արտոնագրային հայտերի թիվը։ Եթե միտումը պահպանվի, հնարավոր է, որ ՀՀ-ում, ինչպես մի շարք եվրոպական զարգացած երկրներում, ազգային արտոնագրային գրասենյակում գրանցած արտոնագրային հայտերի թիվը շեշտակի զիջի ԱՄՆ-ում գրանցվածներին։ Վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ վերջին տարիներին ՀՀ ռեզիդենտների գումարային արտոնագրային հայտերի թվի նվազման միտում էլ կա։ Միջազգային փորձի ուսումնասիրությունը վկայում է, որ շատ երկրներում արտոնագրային և առհասարակ ինովացիոն գործունեությունը խրախուսելու համար լայնորեն կիրառվում են ինովացիոն վաուչերները, ուստի ՀՀ-ում այս ուղղությամբ քաղաքակնություն մշակողները պետք է դիտարկեն նաև այս գործիքի կիրառման հնարավորություններ: В статье изучены и проанализированы показатели, характеризующие инновационные результаты РА, в частности патентные заявки, полезные модели, товарные знаки, экспорт высоких технологий, экспорт услуг ИКТ и ряд других показателей, характеризующих творческую деятельность. Армения в целом находится в лучшем положении по результатам инноваций, чем по вкладу инноваций. Однако в прошлом соотношение ввода/вывода инноваций в РА, или, другими словами, эффективность, было выше. В то же время увеличивается количество патентных заявок, зарегистрированных в США резидентами РА. Если тенденция сохранится, то возможно, что в РА, как и в ряде развитых европейских стран, количество патентных заявок, зарегистрированных в национальном патентном ведомстве, будет существенно меньше, чем зарегистрированных в США. Анализ показывает, что в последние годы наблюдается тенденция к снижению количества совокупных патентных заявок резидентов РА. Изучение международного опыта показывает, что инновационные ваучеры широко используются во многих странах для стимулирования патентной и инновационной деятельности в целом, поэтому политикам в этом направлении в РА следует также рассмотреть возможности использования этого инструмента.
Keywords: Education; Innovation; Knowledge