How have the comparative advantages of EAEU member states changedin the service sector? - Movsisyan, Shushan (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
The more developed the country's economy, the larger the share of services in the structure of GDP, which speaks of the importance of this sector from the point of view of economic development. To foster the development of the service sector, it is important to understand the directions in which the country has potential. The paper explores the competitiveness of services exports among EAEU member states, based on the evaluation of comparative advantages. The dynamics of comparative advantages before and after the formation of EAEU were observed. The analysis revealed that EAEU member states possess comparative advantages in traditional services, such as transport services, construction, and travel. The comparative advantages changed slightly during the five years of the Union's existence, but underwent more significant changes against the backdrop of the 2022 Russian- Ukrainian war. In particular, Russia's comparative advantages have decreased in transport services. At the same time, Russia's comparative disadvantages in contemporary services decreased. Belarus and Armenia have gained significant comparative advantages in the field of telecommunications, computer and information services, with the latter also excelling in travel services․ Որքան զարգացած է երկրի տնտեսությունը, այնքան ավելի մեծ մասնաբաժին ունեն ՀՆԱ կառուցվածքում ծառայությունները, ինչը խոսում է այս հատվածի տնտեսական զարգացման տեսանկյունից կարևոր նշանակության մասին։ Ծառայությունների ոլորտի զարգացման համար կարևոր է հասկանալ, թե որ ուղղություններում հատկապես երկիրն ունի ներուժ։ Հոդվածում ուսումնասիրվել է ԵԱՏՄ անդամ երկրների ծառայությունների արտահանման մրցունակությունը՝ հիմնվելով համեմատական առավելությունների գնահատման վրա։ Դիտարկվել է համեմատական առավելությունների դինամիկան ԵԱՏՄ կազմավորումից առաջ և հետո։ Վերլուծությունը ցույց է տվել, որ ԵԱՏՄ երկրները համեմատական առավելություններ ունեն ավանդական ծառայությունների արտահանման ոլորտում՝ տրանսպորտ, շինարարություն և ճամփորդություններ ։ Դրանք աննշան են փոխվել կառույցի գոյության 5 տարիների ընթացքում, բայց ավելի նշանակալի փոփոխությունների ենթարկվել 2022 թ. ռուս-ուկրաինական պատերազմի համապատկերում ։ Մասնավորապես, Ռուսաստանի համեմատական առավելությունները նվազել են տրանսպորտային ծառայությունների արտահանման ոլորտում: Միաժամանակ, ժամանակակից ծառայությունների ուղղություններում փոքրացել են Ռուսաստանի համեմատական առավելությունների բացասական ցուցանիշները։ Իսկ Բելառուսը ու Հայաստանը նշանակալի համեմատական առավելություններ են ձեռք բերել հեռահաղորդակցության, վերջինս նաև ճամփորդական ծառայությունների արտահանման ոլորտում։ Чем развита экономика страны, тем больше доля услуг в структуре ВВП, что подчеркивает важность этого сектора с точки зрения экономического развития. Для содействия развитию сферы услуг важно понимать направления, в которых страна имеет потенциал. В статье исследуется конкурентоспособность экспорта услуг среди государств-членов ЕАЭС на основе оценки сравнительных преимуществ. Проведен анализ динамики сравнительных преимуществ до и после формирования ЕАЭС. Анализ показал, что государства-члены ЕАЭС обладают сравнительными преимуществами в экспорте традиционных услуг, таких как транспорт, строительство и туризм. За пять лет существования Союза они изменились незначительно, но более существенные изменения претерпели на фоне российско-украинской войны 2022 года. В частности, сравнительные преимущества России снизились в сфере транспортных услуг. В то же время уменьшились сравнительные недостатки России в сфере современных услуг. Беларусь и Армения получили значительные сравнительные преимущества в сфере телекоммуникаций, компьютерных и информационных услуг, причем последняя также получила преимущество в сфере туристических услуг.
Keywords: Armenia and the World; Politics