Future of Freelancing: How the Gig Economy is Reshaping the International Labor Market? - Vardanyan, Tatevik (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
The gig economy, characterized by freelance work and short-term contracts, is rapidly reshaping the global labor market. This paper explores the complexities and impacts of the gig economy, emphasizing its growth, diverse global trends, and the challenges and benefits it presents. From the rise of freelancing platforms to the evolving nature of work, it delves into how this paradigm shift influences employment, workforce dynamics, and societal structures. It also examines the economic implications, regional variations in freelancers' hourly rates, and the profound changes in gender dynamics within the gig economy. Additionally, it highlights the resilience of freelancers during economic uncertainties and concludes by discussing the potential future trajectory of the gig economy. Գիգացիոն տնտեսությունը, որը բնութագրվում է ֆրիլանսինգով և կարճաժամկետ պայմանագրերով, արագորեն վերափոխում է աշխատանքի միջազգային շուկան։ Այս հոդվածն ուսումնասիրում է գիգացիոն տնտեսության բարդություններն ու ազդեցությունները՝ ընդգծելով դրա աճը, գլոբալ տարբեր միտումները, մարտահրավերներն ու առավելությունները: Հաշվի առնելով ֆրիլանսինգ հարթակների վերելքից մինչև աշխատանքի փոփոխվող բնույթը, հոդվածը լույս է սփռել՝ ինչպես է այս պարադիգմը ազդում զբաղվածության, աշխատաշուկայի դինամիկայի և սոցիալական կառուցվածքների վրա: Հոդվածում ուսումնասիրվել է տնտեսական ազդեցությունը, ֆրիլանսերի ժամային դրույքաչափերի տարածաշրջանային տարբերությունները և գիգացիոն տնտեսության գենդերային դինամիկայի փոփոխությունները: Քննարկվել է նաև ֆրիլանսերների ճկունությունը տնտեսական անորոշության պայմաններում, ինչպես նաև գիգացիոն տնտեսության հնարավոր ապագան։ Гиг-экономика, отличающаяся фрилансом и краткосрочными контрактами, стремительно переформатирует глобальный рынок труда. Эта статья исследует сложности и воздействие гиг- экономики, акцентируя ее рост, разнообразные глобальные тенденции, а также вызовы и преимущества. От взлета платформ для фриланса до изменяющейся природы труда, она глубоко анализирует, как эта парадигма влияет на занятость, динамику трудового рынка и общественные структуры. Статья также рассматривает экономические последствия, региональные различия в почасовых ставках фрилансеров и глубокие изменения в гендерной динамике гиг-экономики. Кроме того, она подчеркивает устойчивость фрилансеров в условиях экономической неопределенности и заканчивается обсуждением потенциального будущего гиг-экономики.
Keywords: Geoeconomic Chronicle