Rural Tourism and the Best Tourism Villages - Tovmasyan, Gayane (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
The paper presents the significance of rural tourism in the context of global tourism development, highlighting its role in promoting economic growth, preserving cultural heritage, and supporting environmental conservation in rural areas. There are also challenges associated with rural tourism, such as infrastructure gaps, depopulation, and environmental degradation. The paper presents the Best Tourism Villages initiative by UNWTO, which aims to recognize excellent rural tourism destinations and promote sustainable practices. Villages are evaluated based on cultural and natural resources, economic, social, and environmental sustainability, tourism development, infrastructure, and safety. The paper discusses the initiatives and activities undertaken by countries to enhance rural development through tourism, such as public investment programs, quality standards, and training. In the context of Armenia, the paper presents some tourism projects, aimed at developing rural tourism and addressing issues like poverty and equal territorial development. Despite these efforts, challenges such as language barriers, lack of skills, poor living conditions, underdeveloped infrastructures and lack of investment persist. Հոդվածն ուսումնասիրում է գյուղական զբոսաշրջության նշանակությունը զբոսաշրջության գլոբալ զարգացման համատեքստում՝ ընդգծելով նրա դերը տնտեսական աճի խթանման, մշակութային ժառանգության պահպանման և գյուղական վայրերում շրջակա միջավայրի պաշտպանությանն աջակցելու գործում: Ներկայացվել են նաև գյուղական զբոսաշրջության հետ կապված խնդիրներ, ինչպիսիք են թերի ենթակառուցվածքները, բնակչության արտագաղթը և շրջակա միջավայրի դեգրադացումը: Հոդվածում ներկայացվում է ՄԱԿ ԶՀԿ-ի «Լավագույն զբոսաշրջային գյուղ» նախաձեռնությունը, որի նպատակն է ճանաչել գյուղական զբոսաշրջության նշանավոր ուղղությունները և խթանել կայուն գործելակերպը: Գյուղերը գնահատվում են մշակութային և բնական ռեսուրսների, տնտեսական, սոցիալական և բնապահպանական կայունության, զբոսաշրջության զարգացման, ենթակառուցվածքների և անվտանգության չափանիշների հիման վրա: Հոդվածում քննարկվում են երկրների կողմից ձեռնարկվող նախաձեռնություններն ու քայլերը՝ զբոսաշրջության միջոցով գյուղական զարգացումը բարելավելու նպատակով, ինչպիսիք են պետական ներդրումային ծրագրերը, որակի չափանիշները և ուսուցումը: Հայաստանի համատեքստում հոդվածում ներկայացված են որոշ զբոսաշրջային նախագծեր՝ ուղղված գյուղական զբոսաշրջության զարգացմանը և այնպիսի խնդիրների լուծմանը, ինչպիսիք են աղքատությունը և տարածքային համաչափ զարգացումը։ Չնայած այս ջանքերին, դեռևս առկա են բազում խնդիրներ, ինչպիսիք են՝ լեզվական խոչընդոտները, հմտությունների բացակայությունը, վատ կենսապայմանները, վատ ենթակառուցվածքները և ներդրումների բացակայությունը ։ В статье исследуется значение сельского туризма в контексте глобального развития туризма, подчеркивая его роль в содействии экономическому росту, сохранению культурного наследия и поддержке охраны окружающей среды в сельской местности. Существуют также проблемы, связанные с сельским туризмом, такие как пробелы в инфраструктуре, депопуляция и деградация окружающей среды. В статье представлена инициатива UNWTO «Лучшие туристические деревни», целью которой является признание выдающихся направлений сельского туризма и продвижение устойчивых практик. Деревни оцениваются на основе культурных и природных ресурсов, экономической, социальной и экологической устойчивости, развития туризма, инфраструктуры и безопасности. В статье обсуждаются инициативы и мероприятия, предпринимаемые странами для улучшения развития сельских районов посредством туризма, такие как программы государственных инвестиций, стандарты качества и обучение. В контексте Армении в статье представлены некоторые туристические проекты, направленные на развитие сельского туризма и решение таких проблем, как бедность и равноправное территориальное развитие. Несмотря на эти усилия, сохраняются такие проблемы, как языковые барьеры, отсутствие навыков, плохие условия жизни, неразвитая инфраструктура и отсутствие инвестиций.
Keywords: Markets and Competition