Лекция Сергея Городецкого об Армянском вопросе (Батуми, 1919 г.) - Закарян, Анушаван (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
XX դարի 10-ական թվականների երկրորդ կեսի հայ իրականության բազմազան կողմերի լուսաբանման ու գնահատման, նոր փաստերի, մանրամասների վերհանման գործում անգնահատելի ներդրում ունի ռուս անվանի բանաստեղծ, գրող, հրապարակախոս, թարգմանիչ և հասարակական գործիչ Սերգեյ Գորոդեցկին (1884–1967): Գործելով ու ապրելով նախ Արևմտյան Հայաստանում, ապա Անդրկովկասում (1916–1921 թթ.)՝ նա ակնդետ հետևում էր Հայաստանում տեղի ունեցող իրադարձություններին, երկրի ներքին ու արտաքին դրությանը և իր հուժկու ձայնը բարձրացնում հանուն հայ ժողովրդի արդար պայքարի: Բացի գրական բազմաթիվ գործերից, հրապարակախոսական հոդվածներից, Ս. Գորոդեցկին մի շարք հրապարակային ելույթներ է ունեցել, դասախոսություններ կարդացել Հայաստանի և Հայկական հարցի մասին: Այդ առումով ուշագրավ է 1919 թ. հուլիսի 14-ին Բաթումիում կայացած նրա դասախոսությունը Հայկական հարցի մասին: Sergey Gorodetsky (1884–1967), the famous Russian poet, writer, public speaker, translator and public figure made an invaluable contribution to covering and assessing, to revealing new facts and details of the various aspects of the Armenian reality of the 10s of the 20th century. Acting and living first in Western Armenia then in Transcaucasia (1916–1921), he kept a close eye on the events taking place in Armenia, on the interior and exterior situation of the country and raised his powerful voice in favor of the just stuggle of the Armenian people. In addition to numerous literary works and public articles, S. Gorodetsky gave a number of public speeches and lectures on the issue of Armenia and the Armenian Question. In this sense, his lecture on the Armenian Question, delivered in Batumi on July 14, 1919, is noteworthy.
Keywords: Литературоведение