Arevik-Meghri in the historical and political context of Armenia - Melkonyan, Ashot (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հայաստանի պատմաաշխարհագրական յուրաքանչյուր երկրամաս իր ուրույն տեղն ու դերն ունի ինչպես տարածաշրջանային զարգացումներում, այնպես էլ՝ հայոց հասարակական ու մշակութային կյանքում։ Այդ տեսանկյունից բացառություն չէ նաև Մեծ Հայքի թագավորության Սյունյաց աշխարհը։ Այն Արցախի հետ դարեր շարունակ եղել է Հայոց երկրի արևելյան դարպասը, նրա ռազմաքաղաքական ու քաղաքակրթական անկյունաքարերից մեկը։ Սյունիքի աշխարհաքաղաքական բացառիկ հոլովույթում առանձնանում է նրա պատմական 12 գավառներից ամենահարավայինը՝ Արևիքը (նաև՝ Արևիկ), որը հիմնականում տարածվում է Մեղրի գետի ավազանում և ներկայումս համ- ընկնում է Հայաստանի Հանրապետության Սյունիքի մարզի Մեղրու ենթաշրջանին։ Каждый историко-географический регион Армении имеет свое особое место и роль как в региональном развитии, так и в общественной и культурной жизни армян. С этой точки зрения не является исключением и Сюникский наанг (область) царства Великой Армении. Сюник и Арцах на протяжении веков были восточными воротами Армянского государства, одними из его военно-политических и цивилизационных основ.
Keywords: History