Из истории армянского населения Нахичевана - Владимир Ходжабекян; Баграт Асатрян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Նախիջևանը կարևորագույն դեր է խաղացել հայ ժողովրդի պատմական ճակատագրում։ Պետականության կորուստը, անընդհատ փոխվող օտարերկրյա տիրակալությունը հանգեցրին նրան, որ հայ բնակչությունը այստեղ նվազում էր, իսկ մահմեդական տարրը ուժեղանում։ Իրավիճակը փոքր-ինչ փոփոխվեց XIX—XX դդ. սկզբներին, երբ մարզի հայ բնակչությունը զգալիորեն աճեց։
Keywords: History; Demography; Population; Vital Events; D History; H Social Sciences