Բեգլար Ամիրջանի ուսումնառությունը Պետերբուրգի և Միլանի կոնսերվատորիաներում - Սալնազարյան, Գոռ
Հոդվածի նպատակն է Ե.Չարենցի անվան գրականության և արվեստի թանգարանում գտնվող՝ հայ երգիչ (բարիտոն) Բեգլար Ամիրջանյանի (Ամիրջան, 1868-1935) արխիվում պահվող վավերագրերի և, մասնավորապես, «Իմ ինքնակենսագրությունս»-ի հիման վրա ներկայացնել նրա ուսումնառության տարիները Պետերբուրգի կոնսերվատորիայում (1886-1888), ապա՝ Միլանի կոնսերվատորիայում (1891-1894): Առաջին անգամ հատուկ անդրադարձ է արվել Միլանում ռուսական առաջին գրադարան-ընթերցարանի ստեղծման գործում Բ.Ամիրջանյանի կարևոր դերին: Цель статьи состоит в том, чтобы рассказать об обучении армянского певца баритона Беглара Амирджана (1868-1935) в Петербургской (1886-1888) и Миланской (1891-1894) консерваториях на основе документов, в особенности – рукописи «Моя автобиография» («Իմ ինքնակենսագրությունս»), которые хранятся в Ереванском Музее литературы и искусства имени Егише Чаренца. Впервые говорится о важной роли Беглара Амирджаняна в деле создания первой в Милане библиотеки-читальни. The purpose of the article is to present the Armenian singer, baritone Beglar Amirjans (1896-1935) years of study in conservatories of Petersburg (1886- 1888) and Milan (1891-1894) based on the documents and especially on «My autobiography»(«Իմ ինքնակենսագրությունս»), which are held in Museum of Literature and Art after Yeghishe Charents․ For the first time, special reference was made to the important role of B. Amirjan in creation of the first Russian library-reading-room in Milan.
Keywords: Մշակույթ