Հակադրությունը Պետրոս Դուրյանի «Տրտունջք» և «Զղջում» բանաստեղծություններում - Ադամյան, Լուսինե
Սույն հոդվածի մեջ հեղինակը, օգտագործելով դեդուկտիվ մեթոդը, ջանում է ցույց տալ հակադրության մոտիվը, որը հանդիսանում է ռոմանտիզմ գրական ուղղության մեջ կարևորագույներից մեկը, Պետրոս Դուրյանի «Տրտունջք» և «Զղջում» բանաստեղծությունների մեջ: «Տրտունջք» բանաստեղծության մեջ ցույց է տրված, թե ինչպես է Դուրյանը հակադրում Աստծուն և Բանաստեղծին՝ օգտագործելով Արևը, որպես Աստծո խորհրդանիշ, իսկ Աստղը՝ Բանաստեղծի: Այնուհետև, վեր է լուծվում Բանաստեղծի՝ Աստված դառնալու մոտիվը: «Զղջում» բանաստեղծության մեջ, որը թե՛ կրում է հակադրություն հենց ինքն իր մեջ, թե՛ հակադրվում է նախորդ՝ «Տրտունջք» բանաստեղծությանը, ցույց է տրված արդեն Բանաստեղծի զղջումը և Աստծո գերակայության ընդունումը: В этой статье автор, используя метод дедукции, старается показать мотив противопоставления- одно из основных черт Романтизма- в стихотворениях «Ропот» и «Раскаяние» Петроса Дуряна.В стихотворении «Ропот» Дурян противопоставляет Бога и Поэта, используя Солнце-как символ Поэта, так же описывает превращение Поэта в своеобразного «Бога». А стихотворение «Раскаяние» является продолжением и полной противоположностью «Ропота»: поэт раскаивается и признает величие Бога. In this article the author, by means of deductive method, is trying to show the motive of contraposition-one of the main features of Romanticism-in the poems «Clamour» and «Repentance» of Petros Durian. In the poem «Clamour» Durian is opposing the God and the Poet using Sun as the symbol of God and Star as Poet’s symbol, and also is showing Poet’s transition into a peculiar «God». In the poem «Repentance», which is the continueance, but also the opposition of «Clamour», poet describes his regret and acceptance of God’s grandeur.
Keywords: Գրականագիտություն