Կյանքի ու մահվան ընկալումները Նար-Դոսի «Ինչպես բժշկեցին» և «Սաքուլն ուխտ գնաց» նորավեպերում - Մերջանյան, Տաթևիկ
Բնավ չստվերելով նարդոսագիտության անցած բեղմնավոր ուղին՝ ներկա հրապարակման մեջ շոպենհաուերյան փիլիսոփայության համապատկերում շեշտադրվել են կյանքի և մահվան նարդոսյան ընկալումների առանձնահատկությունները: Առաջադրված հիմնահարցը, որը երբեմն վրիպում է գրականագիտության տեսադաշտից, բավական ուշարժան է և արդիական: Անցումային դարաշրջանում Նար-Դոսը հին ու նոր կացութաձևերի, ինչպես նաև ներաշխարհի և արտաշխարհի բախումների հիմքի վրա ցույց է տալիս ձևավորվող մարդկային հուզաշ- խարհն ու բարոյականությունը: Հոգեբան գրողի գրչի տակ գիտական ոճա- վորում ստացած մարդագիտության հիմնադրույթները տեսակարար կշռի են բարձրացնում արևելահայ նորավիպագրությունը: В статье, отнюдь не умаляя достижений нардосоведения, выделяются особенности народосовского восприятия жизни и смерти в свете философии Шопенгауэра. Исследуемая проблема, порой выпадавшая из поля зрения литературоведов, достаточно актуальна и заслуживает внимания. Нар- Дос раскрывает эмоциональный мир человека, его нравственность, формирующиеся в переходную эпоху, в столкновениях между старым и новым укладом жизни, между внешним миром и внутренним миром героя. Основные положения человековедения, приобретая под пером писателя- психолога научную стилизацию, повышают художественный уровень восточноармянской новеллистики. The present publication emphasizes the peculiarities of Nar-Dos’s perception of life and death in the context of Schopenhauer’s philosophy without at all casting a shadow on the productive works on Nar-Dos’s creative life of the past. The presented issue that is sometimes omissed in the field of literary criticismis rather noteworthy and contemporary. In the transitional era, Nar-Dos shows the emerging human emotional world and morality on the basis of old and new lifestyles, as well as on wide clashes of intrinsic and outer world. Under the pen of the psychologist writer the scientific styling of anthropological issues get specific weight and heighten the easternarmenian novel literature.
Keywords: Գրականագիտություն