Սիմոն Սիմոնյանի սասունցի հերոսները - Հարությունյան, Գոհար
Հոդվածը նվիրված է լիբանանահայ գրող Սիմոն Սիմոնյանի «Լեռնականներու վերջալոյսը» գրքին, որը լույս է տեսել 1968 թվականին: Ընդհանուր ակնարկ նետելով Սիմոն Սիմոնյանի մտածողությանը և աշխարհայացքին՝ այնուհետև անդրադարձել ենք գրքի այն կողմերին, որոնք, մեր կարծիքով, յուրատեսակ նորություն են հայ գրականության մեջ: Քանի որ «Լեռնականներու վերջալոյսը» հարուստ և բազմաշերտստեղծագործություն է, փորձել ենք դիտարկել գիրքը մի քանի տեսանկյուններից՝ ուշադրություն դարձնելով հատկապես սասունցի հերոսների բնավորության հիմնական գծերին ու աշխարհայացքին: Անդրադարձել ենք նաև ազգային – ազատագրական պայքարի թեմային, որը «Լեռնականներու վերջալոյսի» կարևոր հարցերից մեկն է: Эта статья посвящена книге армянского писателя из Ливана Симона Симоняна ,,Закат горцев’’. Книга была издана в 1968 году. Бросая общий взгляд на мышление и стиль Симона Симоняна – как писателя, после мы рассказываем о тех сторонах книги, которые, по нашему мнению, являются своеобразной новостью в армянской литературе. Так как ,,Закат горцев’’ имеет богатое содержание и много слоев, мы попытались рассмотреть книгу из нескольких точек зрения – выдвигая на первый план мировоззрение сасунских героев и черты их характера. Мы так же обратились к теме освободительной борбы, которая является одной из ключевых тем ,,Заката горцев’’. This article is devoted to the book of Armenian writer from Lebanon Simon Simonyan ‘’The sunset of mountaineers’’ which was published in 1968. Throwing a general look at the mentality and style of Simon Simonyan as a writer, we later talked about the opinions proclaimed about this collection, and the novelty of the book with a few words. As the book ‘’The sunset of mountaineers’’ has many slices and rich content we have tried to observe it by the several points of view which are important. At first we have talked about the character of heroes from Sasoun. We have generally talked about the main traits of their character, their world view and psychology. Then we have talked about an important issue – the national struggle of Armenians for their freedom.
Keywords: Գրականագիտություն