Ինքնակենսագրության ժանրի արծարծումները սփյուռքահայ գրականության մեջ - Դավթյան, Նոնա
Հոդվածում նախ անդրադարձ է կատարվում ինքնակենսագրության ժանրի համաշխարհային(Հեգել, Մ. Բախտին, Ռ. Ոելլեք, Օ. Ուորրեն, Ն. Լեժիոն) և հայրենի (Էդ. Ջրբաշյան, Ս. Արզումանյան, Է. Զադոյան) գրականագիտության տեսական ձևակերպումներին: Ինքնակենսագրական ժանրի նվաճումները հայ գրականության մեջ կապվում են Գ. Մահարու, Վ. Թոթովենցի, Ս. Զորյանի անվան հետ: Սփյուռքի գրական անդաստանում ժանրի նվաճումները պատկանում են Համաստեղին, Հ. Մնձուրուն, Ա. Հայկազին, Վ. Հայկին, Բ. Նուրիկյանին, Ա. Ծառուկյանին, ավելի ուշ Պ. Հաճյանին և ուրիշներին: Կենսագրապատումը արձակագրի հոգու խճանկարն է. առանձնակի ջերմությամբ ու պատասխանատվությամբ նա տարեգրում է ժամանակը, վավերագրում իր ու իր նման հարյուրավորների կյանքը : Դա նաև նրանց երազների ճանապարհն է, ուխավորի պես վերադարձ Վան, Խարբերդ, Արմտան, Չոմախլու, Մեզիրե, Ռոդոսթո, մեկ խոսքով` երկիր Նաիրի: В статье во-первых затрагиваются мировые (Гегель, М.Бахтин, Р.Уелки, О.Уоррен, Н. Лежион) и отечественные (Э. Джрбашян, С.Арзуманян, Э.Задоян) теоретические разработки литературоведения. Достижения в автобиографическом жанре армянской литературы связаны с именами Г.Маари, В.Тотовенца и С.Зоряна. Литературные достижения диаспоры принадлежат Амасте, Мндзури, А.Айказу, В.Айку, Б.Нурикяну, А.Царукяну позже П.Ачяну и другим. Автобиография является мозаикой души писателя: с особой теплотой и ответственностью он описывает время, свою жизнь и жизнь сотни людей, похожих на него. Это также является дорогой их грез, возвращение как паломника в Ван, Харберд, Армтан, Чомахлу, Мезире, Родосто, одним словом в страну Наири. The article first touches upon the world (Hegel, M. Bakhtin, R. Yelki, O. Warren, N. Lezhion) and native (E. Jrbashyan, S. Arzumanyan, E. Zadoyan) theoretical developments of literary studies. Achievements in the autobiographical genre of Armenian literature are associated with the names of G. Maari, V. Totovents and S. Zoryan. The literary achievements of the diaspora belong to Аmastegh, Mndzuri, A. Aikaz, V.Haik, B.Nurikyan, A.Tsarukyan later to P.Hachyan and others. Autobiography is a mosaic of the writer's soul: he describes the time, his life and the lives of hundreds of people like him with special warmth and responsibility. It is also the road of their dreams, returning as a pilgrim to Van, Harberd, Armantan, Chomahlu, Mezire, Rodosto, in one word to the country of Nairi.
Keywords: Գրականագիտություն