Խորհրդանիշները Էռնեստ Հեմինգուեյի կարճ պատմվածքներում - Գրիգորյան, Գայանե
Հոդվածը նվիրված է ամերիկացի երևելի գրող Էռնեստ Հեմինգուեյի կարճ պատմվածքներում կիրառված խորհրդանիշների քննությանը: Եզրակացված է, որ արձակագրի կերտած կերպարներն անընդհատբնակվում են կա´մ հովիտներում, կա´մ ապաստան են գտնում խորհրդանշային նշանակություն ունեցող լեռներում։ Հատկապես վաղ շրջանի ստեղծագործություններում տիրապետող խորհրդանիշները ֆի- զիկական և հոգևոր վերքերն են։ Եղանակային փոփոխությունները, մասնավորապես անձրևն ու ձյունը, աշնան և ձմռան հերթագայությունը հայտնվում են այս երկերում այն պահին, երբ անհրաժեշտ է զուգահեռներ անցկացնել մարդկային ճակատագրերի միջև, իսկ լույսն ու մութը խորհրդանշում են կյանքն ու մահը կամ մարդկային բնույթի առողջ և անառողջ բնորոշիչ գծերը։ Հեմինգուեյի վարպետ մտահղացման շնորհիվ կյանքից, կրոնական ավանդույթներից կամ բնությունից վերցված խորհրդանիշները վերածվում են ինչ-որ անտեսանելի երևույթի տեսանելի նշանի։ Դրանք պատկերում են սոսկ սառցաբեկորի մակերևութին հայտնված մասն ու ակնարկում են մարդկային խոր փորձառությունը, որն ամենևին շոշափելի չէ, բայց բացարձակապես էական է։ Статья посвящена анализу сипмволов, использованных в коротких рассказах замечательного американского писателя Эрнеста Хеменгуэйя. Примечательно, что созданные прозаиком образы вечно обитают либо в долинах, либо находят пристанище в горах, имеющих символическое значение. В произведениях раннего периода творчества особенно преобладающими символами являются физические и душевные раны. Погодные изменения, в частности, дождь и снег, смена осени зимой проявляются в этих произведениях в тот момент, когда необходимо провести параллель между человеческими судьбами, а свет и тьма символизируют жизнь и смерть, либо здоровые и нездоровые человеческие ккачества. Благодаря особому мастерству, символы, взятые из жизни, религиозных обычаев или природы, ирз невидимых явлений превращаются под пером писателфя в видимые знаки. Они отображают сугубо поверхностную часть ледяной глыбы и намекают на человеческий опыт, который неосязаем, но весьма существенен. The article is dedicated to the analysis of symbols in the short stories by the famous American writer Ernest Hemingway. It concludes that the characters created by the prose writer constantly live either in the valleys or find shelter in mountains, which has symbolic meaning. Particularly in the works of the early period physical and spiritual wounds dominate. Weather changes, especially rain and snow, the succession of autumn and winter appear in those works at the moment when it is necessary to draw a parallel between the people’s fate, and the light and darkness symbolize the life and the death or the healthy and unhealthy features of the human nature. Due to Hemingway’s masterful creativity the sym- bols taken from religious traditions or nature turn into some visible sign of an invisible phenomena. They just depict the part of an iceberg that has come to surface and hint at deep human experience, which is not tangible but is absolutely essential.
Keywords: Գրականագիտություն