«Երազ» պատումային հնարի գործառութային դասակարգումը - Դադյան, Իշխան
Սույն հոդվածի շրջանակներում փորձ է արվել գրական երազը դասակարգել ըստ գործառույթի՝ օգտվելով անգլերեն հեքիաթանյութից: Գրական երազն ունի բազմաշերտ գործառութային դաշտ՝ պայմանավորված անրջային աշխարհին բնորոշ տարածաժամանակային համակարգի յուրահատկությամբ: «Երազ» պատումային հնարը հեղինակներին հնարավորություն է տալիս ազատ տեղաշարժվել տեքստում՝ կապելով միմյանց չառնչվող դրվագներ, ստեղծել կապ իրական և այլ աշխարհների միջև, գուշակել սյուժեի հետագա ընթացքը, խրատել հերոսներին և այլն: В рамках данной статьи сделана попытка классифицировать литературный сон в соответствии с его функциями, беря за основу английскую сказочную литературу. Литературный сон имеет широкий спектр функций в тексте, обусловленный особенностью пространственно-временной системы, характерной для мира сновидений. Сон, как нарративный прием, позволяет авторам свободно перемещаться по тексту, соединять несвязанные друг с другом отрывки, создавать связь между реальностью и другими мирами, угадывать дальнейшее развитие сюжета, подать урок персонажам и т.д.շ Within the framework of this article, an attempt is made to classify literary dreams as per their functions using English children’s literature as a primary source. Literary dreams fulfill a wide range of functions in the text conditioned by the peculiarity of the spatiotemporal system characteristic of dream worlds. “Dream” as a narrative device enables writers to freely move about the text and tie together unrelated scenarios, establishing a link between the real world and other worlds and foreshadow some later events or revelations, teach characters a lesson etc.
Keywords: Գրականագիտություն