Армянские переселения в средние века (общий обзор) - Вардгес Микаелян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Պահպանված պատմական տվյալները ցույց են տալիս, որ հայ ժողովրդի արտագաղթի հիմնական պատճառները եղել են՝ պետականության կորուստը, արտաքին նվաճողների պարբերական ասպատակությունները և Հայաստանում նրանց երկարատև տիրապետությունը, ֆեոդալական երկպառակությունները, Հայաստանի բուֆերային դրությունը Արևելքի ու Արևմուտքի միջև, սոցիալական ու կրոնական հակամարտությունները, տարերային աղետները և այլն։
Keywords: History; Medieval History; Colonies and colonization; Emigration and immigration; International migration; D History; J Political Science