Модель структурно функциональной организации я-концепции человека - Фурман, Оксана (Զանգակ հրատ.)
Հոդվածը հիմնավորում է «Ես» հայեցակարգի վերաբերյալ դրույթները, որպես մարդու ինքնագիտակցման կենտրոնական օղակ, որն անցնում է ըստ սոցիալական ացման օրենքների օնտոգենետիկ կայացման բարդ գործընթաց: Վերլուծվում է դրական ներդաշնակ «Ես» հայեցակարգի կառուցվածքի հեղինակային մոդելը: Վերջինս հանդիսանում է մոդուլատիպ զարգացող կրթական համակարգի նորարարա- հոգեբանական կլիմայի ինտեգրված պարամետր: Դրական ներդաշնակ «Ես» հայեցակարգը ներկայացված է հետևյալ բաղադրիչներով. իմացական, զգացմունքա- գնահատական, ստեղծագործական, ինքնաբուխ, հոգևոր, որոնք իրական կյանքում փոխկապակցված են և իմաստալից լրացնում են միմյանց: The article explains the phenomenon of self-concept as a central element of human consciousness, which goes through the complicated processes of ontogenetic formation under the laws of socialization. The author’s model of the structure of harmonic-positive self-concept has been analyzed. The last one is integral parameter of innovation and psychological climate of module-developmental system of education. The harmonic-positive self-concept is represented by such components: cognitive, emotionally-estimated, action and creativity, spontaneously-spiritual which in real life are interrelated and meaningful complement each other.
Keywords: Психология