Իտալիայի հավակնությունները Կիլիկիայի նկատմամբ առաջին աշխարհամարտի տարիներին - Պողոսյան, Ս. Ա. (Մանկավարժ հրատ․)
Առաջին համաշխարհային պատերազմի տարիներին Անտանտի տերություններն ակտիվորեն քննարկում էին օսմանյան ժառանգության բաժանման հարցը: Դա լուրջ հակասությունների պատճառ դարձավ դաշնակիցների միջև: Իզուր չէ, որ չնայած 1914 թվականից քննարկվում էր օսմանյան տարածքների բաժանման հարցը, եղան բազմաթիվ հայտարարություններ ու խոստումներ, գաղտնի համաձայնագրեր, սակայն այդպես էլ վերջնական եզրահանգման չեկան, և պատերազմից հետո վեճերը շարունակվեցին: Մեր ուսումնասիրության խնդիրն է` լուսաբանել իտալական նկրտումները Կիլիկիայի նկատմամբ, որը բավարար չափով չի ուսումնասիրվել պատմագիտության կողմից: Киликия имеет стратегическое и экономическое важное положение, поэтому привлек внимание государств Антанты в годы Первой мировой войны. Великобритания и Россия более легко отказались от Киликии в пользу Франции. Наиболее жаркие споры вокруг региона начал Италия. Тем не менее, союзники смогли убедить его и вместо Киликии, он получил больше земель в западной части Малой Азии. Cilicia has strategic and economic important position, so he drew the attention of the Entente states during the First World War. Britain and Russia more easily abandoned from Cilicia in favor of France. The most heated debate around the region began Italy. However, the Allies were able to convince him and instead of Cilicia, he received more lands in the western part of Asia Minor.
Keywords: Առաջին աշխարհամարտ