Pragmatics Of English Rhythm And Its Prosodic Correlates In Academic Style - Vanyan, L.
В статье рассматривается функционально-прагматический потенциал ритма английского языка в стилевом ракурсе. Актуальность исследования обусловлена недостаточной изученностью просодии коммуникативных тактик научной прозы, в частности фактологически-персуазивной, рационально-логической, митигативно-кооперативной и стилистической. Выделение коммуникативных стратегий и тактик проводилось на основе их ритмо-просодической выделенности и их выраженность в изучаемом стиле. Полученные результаты отразили соотношение фонопрагматических категорий при передаче стратегии, доминирующей в определенной фазе дискурса. Հոդվածում խոսքի ռիթմը դիտարկվում է գործառական-գործաբանական դիտանկյունից: Ներկայացվում է ռիթմի գործառական ներուժի խորացված վերլուծություն, ինչպես նաև ռիթմի գործառույթներից առավել նվազ ուսումնասիրվածի՝ իլոկուտիվ գործառույթի առոգաբանական արտահայտության ուսումնասիրությունը: Այս ուսումնասիրությունը կատարվում է հաղորդակցական ռազմավարությունների հենքի վրա, որոնք առանձնացվել են հիմնվելով գիտական ժանրում նրանց առոգաբանական արտահայտության աստիճանից: Արդյունքները արտացոլեցին առոգաբանական չափորոշիչների յուրօրինակ փոխդասավորությունը պայմանավորված տեքստի կոնկրետ հատվածում գերիշխող հաղորդակցական ռազմավարությունից: The paper extends the scope of earlier research on speech rhythm by a functional-pragmatic investigation. In particular the article addresses the problem of illocution of speech rhythm in scientific (academic) discourse. It suggests to reveal the rhythmic code, in which a set of prosodic categories are manipulated to express pragmatic meanings. The analyses is performed in terms of the communicative strategies outlined for the academic style. The results of the corpus-based study associate the set of prosodic features with a leading strategy in a discourse constituent.
Keywords: Linguistics