Թավրիզի Արամեան (Ներսիսեան) ազգային դպրոցը - Մելիքեան, Դերենիկ
«Арамянская» школа изначально называлась «Нерсисян» (с 1851 по 1875 год). У истоков создания школы в 1851г. стоял Месроп Тагиядян, впоследствии его сменили епископ Саак Сатунян и Рубен Ханазат. В школе-гимназии преподавались такие предметы, как армянский, русский, французский, персидский языки и другие предметы. Арамянская школа отличалась мощным национальным духом и патриотическим воспитанием, всегда оказываясь в пекле армянской освободительной борьбы. Школа действовала до 1936 года. За годы существования из ее стен вышли тысячи выпускников. The Aramyan school called initially "Nersisyan" (from 1851 to 1875) was founded by Mesrop Tagiyadyan in 1851. Subsequently he was replaced by bishop Sahak Satounyan and Rouben Khanazat. The Armenian, Russian, French, Persian languages and other subjects were taught at the school- gymnasium. The Aramyan school was known of its strong national spirit and patriotic education, being always in the front line of the Armenian liberation struggle. The school worked till 1936, with thousands of peoples graduating from the school. «Արամեան» դպրոցը ի սկզբանե կոչվել է «Ներսիսեան» (1851-ից մինչև 1875 թ.)։ 1851թ. դպրոցի գործունեության ակունքներում կանգնած է եղել Մեսրոպ Թաղիադյանը, որին հաջորդել են հետագայում առաջնորդ Սահակ եպիսկոպոս Սաթունյանը, Ռուբեն Խանազատը։ Դպրոց-վարժարանում դասավանդում էին հայերեն, ռուսերեն, ֆրանսերեն, պարսկերեն և այլ առարկաներ։ Դպրոցը գործել է մինչև 1936 թվականը՝ միշտ գտնվելով հայ ազատագրական պայքարի թոհուբոհի մեջ։ Արամեան դպրոցում զորեղ է եղել ազգային ոգին և հայեցի դաստիարակությանը, տվել է հազարավոր ընթացավարտներ։
Keywords: Մանկավարժություն; Սփյուռքի դպրոցներ