Британский парламент и проблемы имперской обороны в конце 60 – начале 70-х годов XIX в. - Гелла, Тамара
Հոդվածը նվիրված է պառլամենտում Վ. Գլադստոնի առաջին կառավարման մարմնի կայսերական քաղաքականության հարցերի քննարկմանը, որոնք վերաբերվում են գաղութների վերաբնակեցմանը, մասնավորապես` «կայսերական պաշտպանության» խնդրին: Հեղինակը, հիմնվելով արխիվային տվյալների, խորհրդարանական քննարկումների նյութերի եւ հետազոտական գրականության նյութերի վրա, առաջին հերթին ներկայացնում է կայսերական շահերի արտացոլումը Համայնքների պալատում պատգամավորական կորպուսի ներկայացուցչության, երկրորդ հերթին ներկայացնում է 19-րդ դարի 60-70-ական թվականներին Նոր Զելանդիայից ևւ Կանադայից բրիտանական զորքերի դուրս բերման հարցերին վերաբերող պառլամենտական բանավեճերը։ An article is devoted to the questions of discussion in the British parliament of the imperial policy of the first cabinet of W. Gladston towards the resettlement colonies, in particular, a problem of "imperial defense". The author on the basis of archive records, materials of parliamentary debates and research literature considers, the first: the reflection of the imperial interests of the members of the House of Commons; the second: the discussions in parliament concerning the withdrawal of the English troops from New Zealand and Canada in the end of the 60-beginning 70th of the XIX century. Статья посвящена вопросам обсуждения в парламенте имперской политики первого кабинета У. Гладстона относительно переселенческих колоний, в частности, проблеме «имперской обороны». Автор на основе архивных данных, материалов парламентских дебатов и исследовательской литературы рассматривает, во-первых, отражение имперских интересов в представительстве депутатского корпуса в палате общин; во-вторых, дискуссии в парламенте по вопросам вывода английских войск из Новой Зеландии и Канады на рубеже 60-70-х гг. XIX в.
Keywords: История