Գործարար մշակույթ և դիզայն - Փայասլյան, Ն. Հ. (Մանկավարժ հրատ․)
Հայ հասարակությունն այսօր ապրում է վերափոխման ժամանակաշրջան: Ստեղծվում են ներքին և արտաքին նոր տնտեսական հարաբերություններ, ձևավորվում է ձեռնարկատերերի դասակարգ: Այդ առումով բացառապես կարևոր նշանակություն ունի ձեռնարկատիրոջ, պետական ծառայողի, մարքեթինգի մասնագետի, դիզայների անհատական գործարար մշակույթի գործոնը: Տարբեր կազմակերպությունների և մասնավոր անձանց շահերը կարող է միավորել «Ձեռներեցության, գործարար մշակույթի և դիզայնի զարգացմանն ուղղված Հայաստանի ազգային ծրագիրը»: Ակնհայտ է, որ կրթությունը արդի փուլում պետք է դառնա գործարար մշակույթի զարգացման ազգային համակարգի գլխավոր տարրերից մեկը: Անհրաժեշտ է ստեղծել գործարար մշակույթի կրթական, խորհրդատվական կենտրոնների մի ամբողջ համակարգ, որը բարձրորակ խորհրդատվական և նախագծային ծառայություններ կմատուցի միջավայրի դիզայնի՝ որպես գործարար մշակույթի բաղկացուցիչ մասի վերաբերյալ: Армянское общество проходит сложнейший период перемен. Создаются новые внутренние и внешние экономические отношения, формируется класс предпрнимателей. В этом смысле исключительно важен фактор индивидуальной деловой культуры предпринимателя, государственного служащего, маркетолога, дизайнера. ―Национальная программа Армении, направленная на развитие предпринимательства, деловой культуры и дизайна‖ может объединить интересы различных организаций и частных лиц. Очевидно, что на нынешнем этапе образование должно стать одним из главных элементов национальной системы деловой культуры. Считаем необходимым создание системы образовательных центров деловой культуры, которые предоставят качественные консультационные и проектные услуги в среде дизайна. Armenian society is in a very difficult transforming process now. Internal and foreign new economic relations are built, owner’s category is being developed. In this sense the owner’s, state employee’s, marketing specialist’s, designer’s individual businesslike culture factor are of much importance. The profits of different organisations and personal people can unite‖Armenian national developing program of enterprise, businesslike culture and design.‖ It is obvious that the education in an up-to-date phase must become one of the important elements of developing national system of businesslike culture.It is necessary to create a whole educational system of businesslike culture and consulting centers which will offer high-grade consulting and design services.
Keywords: Ժամանակակից գործարար մշակույթ