Մոդալականության խոսութային առանձնահատկությունները - Միքայելյան, Տ. Բ.; Արշակյան, Թ. Ն. (Մանկավարժ հրատ․)
Հոդվածում դիտարկվել են լեզվի մոդալականության խոսութային առանձնահատկությունները` որպես հասկացական հարացույց, որոնք առնչվում են կոնկրետ տեքստի, խոսույթի հետ և ներկայացվում են կապակցված տեքստաստեղծ գործունեության միջոցով: Մոդալականությունը դիտարկվում է որպես շարահյուսական կարգ, ինչպես նաև մոդալականության կարգը և արտահայտչամիջոցները խոսույթի շրջանակներում: Մոդալականությունը նախադասության իմաստային ամբողջականության համար անհրաժեշտ կարգ է, որը հեղինակի կողմից առաջարկվում, ենթադրվում կամ ընկալվում է ըստ իրադրության և կարող է լինել՝ իրական, անիրական, ենթադրային, ցանկալի կամ հնարավոր: Մտքերը, հույզերը, ցանկությունները հաղորդվում են տվյալ լեզվական համակարգում առկա միջոցներով՝ միաժամանակ հաղորդելով կրկնակի իմաստ, որն էլ հենց ձևավորում է տեքստի, որպես վերջնարդյունքի, մոդալականությունը: В статье рассматриваются некоторые особенности категории модальности – как общеязыковой категории выражающей отношение, эмоциональный фон, субъективные и объективные смысловые оттенки придаваемые дискурсу. Модальность представлена в свете разных теорий и подходов для обобщения основного научно-методического инструментария анализа данной категории. The article dwells on some features and peculiarities of the category of modality that are considered – as a general language category expressing speaker’s attitude, emotional background, subjective and objective semantic nuances conveyed within discourse. Modality is introduced in the light of different theories and approaches for generalizing the main scientific-methodological toolkit of analysis of this category.
Keywords: Մոդալականություն