Դեստրուկտիվ վարքի հիմնախնդիրը պենիտենցիար հիմնարկներում - Ռուստամյան, Ա. Ա (Մանկավարժ հրատ․)
Հոդվածում մեկնաբանվում են դեստրուկտիվ վարքի դրսևորման տեսական մոտեցումները, ընդհանրացվում են աուտոդեստրուկտիվ վարքի վերլուծությունները: Աուտոագրեսիան դրսևորվում է ինքնանվաստացման, ինքնախարազանման հակվածությամբ, որի առավել ծանր դրսևորումը սուիցիդն է: Որոշ գիտական ձեռնարկներում «ինքնաքայքայող վարք», «աուտոագրեսիվ վարք» հասկացությունը և դրա առաջացման պատճառները տարբեր կերպ են մեկնաբանվում, այդ իսկ պատճառով դեստրուկտիվ վարքի խորը ուսումնասիրությունները կօգնեն հոգեբաններին, բժիշկներին, ինչպես նաև մասնագետներին՝ առավել խորությամբ հասկանալու աուտոդեստրուկցիայի էությունը և ձեռնարկելու կանխարգելիչ միջոցառումներ: В статье интерпретируются теоретические подходы к деструктивному поведению, обобщаются анализы аутодеструктивного поведения. Аутоагресия проявляется в тенденции самообвинения, самоунижения, наиболее тяжелым ее проявлением является суицид. В ряде научных пособий понятия «саморазрушающее поведение», «аутоагрессивное» поведение и причины их возникновения интерпретируются по-разному, именно поэтому глубокое исследование деструктивного поведения поможет психологам, врачам, а также другим специалистам – более разностароннее представить сущность аутоагресии и меры по ее предотвращению. This article interprets the theoretical approaches of destructive behavior and generalizes analysis of self-destructive behavior. Self- aggressiveness is evident in self-blame, self-abasement. Suicide is the worst demonstration of it. In some scientific handbooks the concept of "self - aggressive" and "self-destructive behavior" and causes of them are interpreted in different ways. Deep study of self-aggressiveness will help psychologists, doctors, and other professionals to understand the essence of self-destructiveness and to create the mechanisms of prevention.
Keywords: Հոգեբանություն