Փոքր և միջին ձեռնարկատիրությունը, առկա խոչընդոտները և հեռանկարային զարգացումը Հայաստանում - Դալլաքյան, Ս. Ա. (Մանկավարժ հրատ․)
Հոդվածում ներկայացված է փոքր և միջին ձեռնարկատիրության (ՓՄՁ) առկա իրավիճակը, խոչընդոտները և հեռանկարները: Մասնավորապես անդրադարձ է կատարվել ակտիվ հարկատու ՓՄՁ-ների քանակի դինամիկային 2015-2017թթ.-ին, ինչպես նաև դրանց նշանակալից դերին համախառն ներքին արդյունքի (ՀՆԱ) ձևավորման գործում: Հոդվածում քննարկվել են ՀՀ «Գործարարությամբ զբաղվելը 2018» զեկույցի ցուցանիշները, մասնավորապես «Գործարարություն իրականացնելու դյուրինություն» ցուցանիշը: Վերջինս վերլուծվել է նաև Եվրասիական տնտեսական միության (ԵԱՏՄ) երկրների շրջանակներում: Վերլուծված ցուցանիշների հիման վրա` առաջարկվել են մի շարք միջոցառումներ ՓՄՁ գոործունեությունը խթանելու նպատակով: В статье представлена ситуация, препятствия и перспективы развития малое и среднее предпринимательство (МСП). Рассмотрена динамика числа активных налогоплательщиков МСП в 2014-2016 годах, а также важная роль МСП в формировании валовой внутренний продукт (ВВП). Проанализированы показатели отчета "Ведение бизнеса-2018", в частности, рейтинг "Ведение бизнеса", который проанализирован и в рамках стран Евразийский экономический союз (ЕАЭС). Учитывая отмеченные в работе препятствия и результаты анализа показателей, предложен ряд мер по стимулированию деятельности МСП. The current situation, obstacles and perspectives of SMEs are included in the article. In particular, it was discussed upon the dynamics of the number of active taxpayer SMEs in 2014- 2016, as well as the SMEs' contribution to GDP. The indicators of the "Doing Business 2018" report, in particular the "Ease of Doing Business" index were analysed in the article.The last index was also analysed in Eurasian Economic Union. Taking into account mentioned obstacles and analysed indicators, some steps were offered to boost business of SMEs.
Keywords: Ֆինանսներ