Բնանկարի ժանրը Խաչատուր Եսայանի արվեստում - Մանուչարյան, Սիլվիա
20-րդ դարի հայ նկարիչ Խաչատուր Եսայանն իր բնանկարներում պատկերել է ոչ միայն Հայաստանի, այլ նաև` եվրոպական բնության հրաշագեղ տեսարանները: Եվրոպական ճանապարհորդությունների ընթացքում ստեղծված իր բնանկարներում նա ներկայացրել է բնական միջավայրի հետ ներդաշնակորեն կապված ճարտարապետական հուշարձաններ: Եսայանը քաղաքային բնանկարի հիմնադիրներից մեկն է խորհրդահայ կերպարվեստում: Նկարչի բնապատկերների մեծ մասին բնորոշ են թրթռուն օդայնությունը, թափանցիկությունը, գույնի լուսապատկերային մաքրությունը. հատկանիշներ, որոնք հատուկ են իմպրեսիոնիստական գործերին: Նրա որոշ բնանկարներում զուգահեռներ կարելի է գտնել ֆրանսիացի իմպրեսիոնիստների, հատկապես` Կամիլ Պիսարոյի, Կլոդ Մոնեի աշխատանքների հետ: Армянский художник 20-ого века Хачатур Есаян в своих картинах изображает чудесные пейзажи не только Армении, но и Европы. В своих пейзажах, созданных во время европейских путешествий, он представляет гармонично связанные с окружающей средой архитектурные памятники. Есаян один из основателей городского пейзажа в армянском советском изобразительном искусстве. Большую часть пейзажов художника характеризуется воздушностью, прозрачностью, спектральной чистотой красок– качества, которые свойственны импрессионистским работам. В некоторых его пейзажах можно найти параллели с работами французских импрессионистов (К. Писсарро, К. Моне.) Khachatur Yesayan Armenian artist of the 20th century shows a wonderful landscape of both Armenia and Europe in his paintings. In his landscape paintings created during European travels, he presents architectural monuments harmoniously connected with the natural environment. Yesayan is one of the founders of the urban landscape in the Soviet Armenian fine art. Most of the artist’s landscape paintings are characterized by lightness, airiness, transparency, spectral purity of colors- qualities that are typical to impressionistic works. In some of his landscape paintings one can find parallels with the works of the French Impressionists, especially with the works of Camille Pissarro, Claude Monet.
Keywords: Գեղանկարչություն; Հայ արվեստի գործիչներ