Իսահակյանի «Լիլիթը» հին արևելյան զրույցների ու եվրոպական գրականության համատեքստում - Մկրտումյան, Արտուշ
Հին դիցաբանական հավատալիքների ամենաբազմաշերտ և հակասական կերպարներից է Լիլիթը, ով համաշխարհային գրականության մեջ գրական մշակումների և վերամեկնաբանումների երկար ճանապարհ է անցել: Հոդվածում Իսահակյանի «Լիլիթը» համեմատվում է Աստվածաշնչի «Ծննդոց գրքի» Ադամի ու Եվայի պատմության, Լիլիթի մասին հին եբրայական ու ընդհանրապես արևելյան պարականոննների ու եվրոպական գրականության մեջ Լիլիթի կերպարի մեկնաբանությունների հետ: Ցույց է տրվում, թե Իսահակյանը որ դեպքերում է հետևել իրեն նախորդող շրջանի ստեղծագործություններին և որ դեպքում է այս լեգենդին ու Լիլիթի կերպարին նոր մեկնաբանություն տվել: Նշվում է, թե պատկերավորման ինչ նոր միջոցների է դիմել Իսահակյանը դրախտը և Լիլիթին պատկերելիս: Лилит является одним из самых многослойных и противоречивых образов древних мифологических верований. Во всемирной литературе этот образ прошел длинный путь литературных обработок и толкований. В статье легенда “Лилит” Исаакяна анализируется в сравнении с “Книгой Бытие” Библии, с историей Адама и Евы, с древнееврейскими и восточными апокрифами и с толкованием образа Лилит в европейской литературе. Показано в каких случаях Исаакян следовал произведениям предыдущего его периода и когда давал новое истолкование легенде и образу Лилит. Обсуждается вопрос о том к каким новым способам изображения рая и Лилит прибегает поэт в произведении. Lilit is one of the most multilayered and contradictory figures among the ancient mythological beliefs that passed a long way of literary reviews and reinterpretations in the world literature. In the article, Isahakyan’s “Lilit” is compared with the story of Adam and Eve in the “Book of Genesis” in the Bible, with the old Hebrew and eastern Apocrypha about Lilit in general, with the interpretations of Lilit’s figure in the European literature. The article shows in what cases Isahakyan followed the works of the period prior to him and in which case he gave a new interpretation to this legend and Lilit’s figure. It mentions what new imageries Isahakyan used in portraying Lilit and the paradise.
Keywords: Գրականագիտություն