Ստեփան Զորյանի «Մի կյանքի պատմություն» վեպը անգլիալեզու գրականության աղերսներում - Ղազարյան, Ռուզան
Հոդվածը նվիրված է ամերիկացի գրող Ջերոմ Դեյվիդ Սելինջերի «Տարեկանի արտում` անդունդի եզրին» և Ստեփան Զորյանի «Մի կյանքի պատմություն» ինքնակենսագրական վեպերի զուգադրական քննությանը: Մասնավորապես նկատվել է, որ դրանք, տարածական առումով լինելով իրարից բավական հեռու, այնուամենայնիվ նույն ժանրի զարգացման հակադիր ճյուղերին պատկանող 20-րդ դարի ստեղծագործություններ են: Իսկ այդ ճյուղերն աներկբայորեն ձևավորվել են Չարլզ Դիքենսի և Մարկ Տվենի գործերի հետևությամբ, և ուշագրավն այն է, որ հիշյալ երկերում արծարծված նույն թեման զանազան, անգամ հակադիր դրսևորումներ է ունեցել ու տարբեր գործառույթներ իրականացրել: Статья посвящена сопоставительному анализу автобиографических романов “Над пропастью во ржи” Джерома Дэвида Сэлинджера и “История одной жизни” Степана Зоряна. В частности, было замечено, что они, будучи в значительной степени пространственно разделенными, тем не менее, являются произведениями 20-го века, принадлежащими к противоположным ветвям развития одного жанра. А эти ветви, несомненно, сформировались под влиянием произведений Чарльза Диккенса и Марка Твена. Примечательно то, что та же тема, которая затрагивается в указанных романах, имела разнообразные, подчас противоположные проявления и выполняла разные функции. The present article carries out a comparative analysis between Jerome David Salinger’s the Catcher in the Rye and Stepan Zoryan’s Story of a Life biographical novels. It was particularly observed that these works of the 20th century being spatially remote from each other belong to opposite branches of the development of the same genre. These two branches were unequivocally established in the wake of Charles Dickens’ and Mark Twain’s works and it is noteworthy that the same theme brought up in the given literary pieces have had different, even mutually contrasting manifestations multiple times and fulfilled various functions.
Keywords: Գրականագիտություն