Հատկացուցիչ-հատկացյալ կապակցությունը պարսկերենում և արդի հայերենում - Թորոսյան, Հռիփսիմե
Իրանական, թուրքական, սեմական լեզուներին հատուկ ստորադասական կապակցության եղանակներից մեկը իզաֆեթային կապն է: Սույն հոդվածում ներկայացված է իզաֆեթային կառույցը պարսկերենի հատկացուցիչ-հատկացյալ կապակցություններում: Զուգահեռներ են անցկացվում նաև հայերենի հատկացուցիչ-հատկացյալ կապի դրսևորման եղանակների հետ: Իզաֆեթային կառույցի գլխավոր գործառույթներից մեկը պատկանելության իմաստի դրսևորումն է, որը պարսկերենում ունի վերլուծական, արդի հայերենում՝ կցական կառուցատիպ։ Изафетная связь одна из разновидностей подчинительной связей иранских, тюркскхих и семитских языков. В данной статье рассматривается изафетная структура в сочетаниях определения и определяемого фарси. Представлены примеры выражений определения и определяемого в армянском языке.Одна из главных функций изафетной структуры выражение поссесивности, который выявлется в соотношениях определения и определяемого. Поссесивность в фарси имеет аналитическую, а в армянском агглютинативную структуру. Izafet construction is one of the methods of subjunctive connection in iranian, turkic and semitic languages. In this article the izafet construction is introduced in the modifier and complement combinations of farsi. There is also shown the expression of modifier and complement in Armenian. The possessiveness is one of the main functions of izafet which is expressed in modifier and complement structures. The possessivness in Farsi has analytic and in Armenian agglutinative structure.
Keywords: Լեզվաբանություն