О некторых качествах профессионального дипломата в свете современной психологии - Навасардян, Арман (Զանգակ հրատ.)
Պրոֆեսիոնալ դիվանագետն ամենից առաջ պետք է տիրապետի խորը գիտելիքների և ունենա աշխատանքի մեծ փորձ այդ բնագավառում։ Դիվանագետը` ուսունասիրելով այն երկիրը, որտեղ նա հավատարմագրված է, հատուկ ուշադրություն է դարձնում ժողովրդի հոգեբանությանը։ Նա խուսափում է ընդհանրություններ անելուց` ելնելով առանձին փաստերից և դիտողություններից։ Պրոֆեսիոնալն ամեն կերպ աշխատում է չենթարկվել զգացմունքներին և լինել անկողմնակալ։ Հոդվածի հեղինակը գտնում է, որ պրոֆեսիոնալ գործունեության համար, դիվանագետը պետք է կարողանա շահել մարդկանց, հատկապես, այլ երկրների բանակցողների վստահությունը։ Ընդգծվում է, որ դիվանագետը պետք է կրի այնպիսի հատկություններ, ինչպիսիք են ազնվությունը, համեստությունը, համբերատարությունը, հանգստությունը, հոգեկան ճշտապահությունը և արդարացիությունը։ First of all a professional diplomat should have deep knowledge and a great working experience in the field. A diplomat accredited in a certain country should study and pay special attention on both the country and the psychology of people living there. He should avoid common judgements leaning on particular facts and observations. A professional diplomat should avoid affording feelings and be objective. In the author’s opinion for launching a professional activity a diplomat should be able to win people’s and especially foreign negotiator’s trust. It’s underlined, that a diplomat should possess features like honesty, modesty, patience, tranquillity, moral punctuality and fairness.
Keywords: Психология