Պամֆլետը Հարություն Սըվաճյանի «Մեղու» հանդեսում - Խաչատրյան, Լուսինե
Հոդվածը նվիրված է հայ գրականության մեջ պամֆլետի առաջին դասական օրինակների քննությանը: Հիմնահարցի պարզաբանումն իրակա-նացվել է Հարություն Սըվաճյանի «Մեղու» հանդեսում զետեղված երգիծական որոշ մանրապատումների և Միքայել Նալբանդյանի հրապարակախոսական բնորոշ երկերի զուգադիր վերլուծություններով: Մասնավորապես նկատվել է, որ դրանցում հաճախ իրական փաստերը փոխակերպվում են պատկեր-գաղափարի, պատկեր-գործող անձի, որոնք հարստացնում են հայտնի ժանրը՝ «հրապարակախոսական պամֆլետին» հաղորդելով «գեղարվեստական պամֆլետի» տարրեր: The article is dedicated to the analysis of the first classic examples of pamphlet in Armenina literature. The clarification of the issue has been carried out by the comparative analysis of some satiric small short stories, that were published in the magazine by Harutyun Svachian ‘The Bee’ and of publicising works that are characteristic for Mikael Nalbandyan. It is particularly noted that here real facts are often transformed into image-idea, image-acting personage, which enrich the famous genre, i.e. ‘journalistic pamphlet’ and give it the elements of ‘literary pamphlet’. Статья посвящена анализу первых классических образцов памфлета в армянской литературе. Освещение проблемы было осуществлено на основе параллельного анализа некоторых сатирических миниатюр Арутюна Свачяна из журнала «Мегу» и характерных публицистических произведений Микаела Налбандяна. В частности, было выявлено, что в указанных произведениях ре-альные факты преобразованы в образы – идеи, образы – действующие лица, что обогащает известный жанр, привнося в «публицистический памфлет» элементы «художественного памфлета».
Keywords: Ակնարկային գրականություն; Հայ պարբերական մամուլ