Ռեալիզմը Օննիկ Չիֆթե-Սարաֆի նորավեպերում - Մերջանյան, Տաթևիկ
Մեր նպատակն է քննել և բացահայտել ռեալիզմի բազմակողմանի դրսևորումներն Օննիկ Չիֆթե-Սարաֆի նորավեպերում: Հայ գրականագիտության մեջ այս հեղինակի նորավեպերը քիչ են ուսումնասիրվել: Սույն ուսումնասիրությունն ի հայտ է բերում հետաքրքիր առանձնահատկություններ, որոնք, հիրավի, կարևոր են արևմտահայ՝ ավելի քան երեսուն տարիների նորավիպագրության պատմության համար: Քննության ենթարկելով հնարավորինս շատ նորավեպեր՝ ցույց ենք տվել, որ այս հեղինակը անկրկնելի բացահայտումներ է կատարում բարոյահոգեբանական և հասարակական բազմաթիվ արտառոց երևույթների, ինչպես նաև մարդկային վարքագծի, մեղավորության և անմե- ղության ընկալումների հարցերում: Наша цель исследовать и обнаружить всесторонние проявления реализма в новеллах Онника Чифте-Сарафи. Новеллы этого автора в армянской литературе мало изучены. Данное исследование проявляет интересные своеобразия, которые важны в истории западноармянской новелистики. Исследуя по-возможности много новелл, мы показали, что автор делает уникальные открытия в области различных нравственно-психо- логических и социальных несуразных явлений, а также в вопросах восприятия виновности и невинности человеческого поведения. Our aim is to discuss and reveal the versatile manifestations of realism in Onnik Chifte-Saraf’s novels. The novels of this author have been less xplored in the Armenian literary criticism. The following research educes interesting details which are really important for the West-Armenian story that has more than thirty years' history. By discussing many novels, we state, that this author did incredible revelations in various psychological and social problems, as well as in human behaviour, and perception of culpability and innocence.
Keywords: Գրականագիտություն