Նաղաշ Հովնաթանը սիրո երգիչ - Հովսեփյան, Հասմիկ
Հոդվածում ներկայացված են Նաղաշ Հովնաթանի սիրո երգերը: Ծանրացել ենք գրական ավանդույթի հովնաթանյան անակնկալ հայեցակետերին: Հոդվածի նպատակն է ցույց տալ, որ Հովնաթանն իր բանաստեղծությամբ մեր գրականության մեջ շրջում է ազգային մտածողության սահմանները, իսկ մյուս կողմից էլ անվերապահորեն հաստատում կնոջ սիրելու իրավունքը: Անդրադարձել ենք նաև գրական առնչություններին, բանաստեղծի ապրումների, հույզերի անկեղծությանն ու զգայության կատարելությանը, բանաստեղծական տրամադրության կենսական երակին: Ցույց ենք տվել Ն. Հովնաթանի սիրո, սեռի, վայելքի ընկալման նորօրյա տեսողությունը` այլաբանական զգացողության դիմաց: Հովնաթանի բանաստեղծության հավերժական գծերի բացարձակ ըմբռնմանը հասնելն է հոդվածի հիմնական խնդիրը: В статье представлены любовные песни Нагаша Овнатана. Обращено внимание на его нестандартные концепции литературной традиции. Главная цель статьи показать, как повернул Овнатан в своих стихах границы национального мышления, а с другой стороны потверждает права любви женщины. Также в центре внимания литературное общение, эмоции, искренность и совершенство чувств, живое поэтическое настроение. Показаны иные взгляды восприятия любви, пола, наслаждения в противовес аллегории. Главная задача статьи достигать в обсолютное васприятие его индивидуальности и познания истинных вершин величия. The article represents Naghash Hovnatan’s love – lyrics. Much attention is paid to the non standard aspects of his literary traditions. The aim of the article is to indicate that Hovnatan’s poems changed the mentality in our literature. We touched upon the poet’s sincerity and perfection of emotions and poetic spirit. We showed Naghash Hovnatan’s new view of love, delight without allegory. The main problem of our article is the true perception acknowledgement of Hovnatan’s poems with their eternal values, depicted in his poetry.
Keywords: Գրականագիտություն